LIJEČNICI KRITIZIRALI ŠEFICU HITNE; Rekla je da koncesije treba ukinuti / 'Govorite paušalno i bez ikakvog stručnog utemeljenja'

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine danas je kritizirala izjavu ravnateljice Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu o ukidanju koncesija u obiteljskoj medicini,

15.5.2020.
11:23
Nova TV

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine danas je priopćenjem osudila izjavu za medije ravnateljice Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maje Grbe Bujević koja je, kako kažu, "paušalno i bez ikakvog stručnog utemeljenja ustvrdila da koncesije u primarnoj zdravstvenoj zaštiti treba ukinuti, a koncesionare vratiti u domove zdravlja".

"Osim što je istupila potpuno nekorektno prema obiteljskim liječnicima koncesionarima indirektno sugerirajući da su oni možebitno problematični i neprofesionalni, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu uplela se u materiju koju dobro ne poznaje pa ostaje dojam da dr. Grba-Bujević koristi visoku poziciju i funkciju da iznosi stavove u čijoj su pozadini osobni ili neki drugi interesi", priopćili su iz KoHOM-a.

Prva crta obrane od koronavirusa

Iz KoHOM-a ističu da obiteljski liječnici bez obzira na to jesu li na koncesiji ili zaposleni u domovima, kontinuirano i predano rade svoj posao, odnosno zbrinjavaju većinu zdravstvenih potreba ukupnog stanovništva. Poručuju kako su upravo obiteljski liječnici bili rva brana od zaraze koronavirusom u zdravstvenom sustavu.

"Poštovana kolegice Grba Bujević, ako već u svojim medijskim istupima (iako ste ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu) imate potrebu govoriti o obiteljskoj medicini molimo vas da koristite činjenice, samo činjenice i službenu statistiku. U svojem istupu tako ste potpuno neutemeljeno naveli da koncesionari nisu sudjelovali u zdravstvenim krizama uzrokovanim imigrantskim valom 2016. godine i poplavom u Gunji. Koncesionari čine 75 posto obiteljskih liječnika i itekako su sudjelovali, kao dio javnog zdravstva, u svemu."

Nisu dobili plaću ni zaštitnu opremu

"Pa tako i u ovoj epidemiji čine cjelinu s ostalih 25 posto domskih doktora i preuzeli su teret na svoja leđa kroz tzv. COVID ambulante i testiranja za što još nisu dobili apsolutno nikakvu plaću, a u mnogim županijama nisu bili opskrbljeni ni zaštitnom opremom (koju su domovi zdravlja dobili od kriznih stožera).

Navodite rascjepkanost sustava Primarne zdravstvene zaštite, no ta rascjepkanost proizlazi prvenstveno zbog desetaka pojedinačnih županijskih zavoda za hitnu medicinu, županijskih zavoda za javno zdravstvo uz domove zdravlja (čiji se ravnatelji politički instaliraju), a ne iz sustava ordinacija obiteljske medicine. Riječju, rascjepkanost proizlazi iz neuspješne i nikad završene reforme hitne pomoći koju ste upravo vi započeli i za koju su osigurana izdašna financijska sredstva. Poštovana kolegice Grba Bujević, posvetite se području kojeg dobro poznajete, hitnoj medicinskoj pomoći. Iskreno želimo da uspijete u povjerenom Vam zadatku da uspješno reformirate, na žalost, skandalima i suđenjima opterećenu hitnu službu", stoji u propćenju KoHOM-a.

Možda će te zanimati

Friteza Pro Delimano
Od 479,95knOd 599,95kn
Pržena hrana s manje masnoće? Moguće je uz Pro fritezu na vrući zrak. Naručite Online.

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali