Play ponuda

LIJEČNICI NAJAVILI ŠTRAJK / Liječnica iz Siska: 'Od štrajka odustajemo ako ispune četiri zahtjeva. Nije lijepo ignorirati ljude kao što to čine premijer i ministar Beroš'

Image

'Nama je bio i uvijek će biti na prvom mjestu pacijent. Naći ćemo način na koji ćemo se boriti za svoja prava da pritom nitko ne bude ugrožen', kazala je Mirjana Livojević, liječnica iz Opće bolnice Sisak

29.3.2023.
9:33
Play ponuda

Nakon što su se Ministarstvo zdravstva i Vlada oglušili o njihove zahtjeve s prosvjeda pretprošlog tjedna, krovne udruge u zdravstvu sada najavljuju štrajk. O tome je u RTL Direktu govorila Mirjana Livojević, liječnica iz Opće bolnice Sisak.

Razgovor s njom prenosimo u cijelosti.

Image
GOTOVO JE /

Liječnici ipak odlaze u štrajk: 'Ovo je ozbiljna situacija i mi smo ozbiljni ljudi. To nije igra i mi nemamo vremena za igru'

Image
GOTOVO JE /

Liječnici ipak odlaze u štrajk: 'Ovo je ozbiljna situacija i mi smo ozbiljni ljudi. To nije igra i mi nemamo vremena za igru'

'Jedinstvena odluka svih pet krovnih udruga'

Definitivno ste odlučili da je štrajk iduća metoda?

"Da, moram reći da je izvjesno da idemo u štrajk, točan datum i oblik nismo u detalje dogovorili."

Je li to jedinstvena odluka svih udruga?

"Jedinstvena je to odluka svih pet krovnih udruga u zdravstvu i svih članova na sastanku."

Kada je neki najraniji termin?

"Točne termine ne možemo davati jer će tu odluku donijeti skupština Hrvatskog liječničkog sindikata, oni imaju jedini pravo na to. Skupština je ranije zakazana za 13. svibnja, ali je taj datum dosta daleko pa će se vjerojatno ići na vanredno sazivanje skupštine na kojoj će se onda dogovoriti datum. Za odluku o štrajku se neće čekati."

'Nama je na prvom mjestu pacijent'

Kakva je zakonska procedura, štrajk u zdravstvenom sustavu mora se odvijati tako da se ne ni na koji način ne ugrožava zdravlje pacijenata, zar ne?

"Tako je, naša djelatnost je jako specifična. Nama je bio i uvijek će biti na prvom mjestu pacijent. Naći ćemo način na koji ćemo se boriti za svoja prava da pritom nitko ne bude ugrožen."

Liječnici su štrajkali prije 10 godina u vrijeme SDP-ove Vlade, pa im je uvedena radna obaveza, strahujete li da će se to i sada dogoditi?

"To je bilo na samom početku kada sam ja tek počela raditi. Sjećam se tog štrajka i uvođenja radne obveze. Prošlo je 10 godina, stvari su se dosta promijenile. Neke na bolje, neke na gore, a neke su ostale iste i to je jedan veliki razlog zbog kojeg smo prisiljeni ići u štrajk. Nije nas se poslušalo."

'Zazivamo Plenkovića još od prosvjeda'

Prije 10 dana održali ste prosvjed. Jeste li se od tada sastali s ministrom Berošem?

"Apsolutno nitko nas iz Ministarstva nije kontaktirao. Mi smo tražili i prije samog prosvjeda i na istom sastanak s vladajućima. Ignorirao nas je premijer i svi članovi Vlade, uključujući i Beroša koji je zadužen za resor i koji bi trebao biti najzainteresiraniji. Negdje sam vidjela da su se sastali Plenković i Beroš i da ga je premijer ovlastio da nastavi voditi razgovore."

Zazivate Plenkovića da riješi problem?

"Zazivamo ga još od prosvjeda.

Bez učinka?

"Nije baš lijepo ignorirati ljude. S jedne strane vas ignoriraju, a s druge strane govore da su otvoreni."

Što bi se trebalo dogoditi da se od štrajka odustane?

"Trebali bi se ispuniti zahtjevi koji su jasni i jednostavni. Četiri zahtjeva koja ponavljamo od rujna."

'Ne odustajemo od četiri zahtjeva'

Kompromis?

"Ne odustajemo od četiri zahtjeva. možemo možda napraviti kompromis unutar njih, ali od njih se ne odustaje."

Primjer?

"Ako dođe do toga, a doći će, nakon formalne najave štrajka postoji period koji se zove proces mirenja gdje će ministarstvo imati priliku izreći svoje ideje i gdje će sindikati izreći svoje. Tu možemo razgovarati i dogovarati se oko kompromisa. Imamo dane da to riješimo, i to je period da riješimo situaciju da ne dođe do štrajka. O tome ovisi što su oni spremni napraviti, ne obećati, ne osnovati radnu skupinu nego to napraviti."

Play ponuda
Play ponuda