Play ponuda

PROMJENE OKO CIJENA / Lalovac: 'Od poskupljenja goriva jedna je stvar još gora. A Vlada je vjerojatno morala dozvoliti da se korigira dio cijene dizela'

Image
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

'Hrvatska ne može donijeti jednostranu odluku po pitanju PDV-a, a brzih odluka nema'

24.10.2022.
11:49
Srecko Niketic/PIXSELL
Play ponuda

Bivši ministar financija i SDP-ov saborski zastupnik Boris Lalovac komentirao je inflaciju i rast cijena goriva.

"Jedino gore od povećanja cijena goriva je nestašica. Vlada vjerojatno ima bolje informacije nego što se puštaju u javnost, a prema informacijama koje možemo vidjeti iz medija, očekuje se nestašica dizela u Europi. Dizela se u Hrvatskoj na godišnjoj razini potroši 2,1 milijardu litara, dok se benzina potroši 650 milijuna litara. Dakle, omjer benzina i dizela u Hrvatskoj je 75 posto. Jedan dio vjerojatno se troši za proizvodnju električne energije. Vlada je vjerojatno morala dozvoliti da se korigira dio cijene dizela, da ga oni koji ga distribuiraju jednostavno ne puste na tržište po tako niskim cijenama", rekao je za N1.

Image
NISMO ŠVICARSKA, ALI NISMO NI ZIMBABVE /

Inflacija izjeda Hrvatsku, ali nismo ni blizu najgorih, čak su i naši susjedi lošiji, a najgore je na sjeveru Europe

Image
NISMO ŠVICARSKA, ALI NISMO NI ZIMBABVE /

Inflacija izjeda Hrvatsku, ali nismo ni blizu najgorih, čak su i naši susjedi lošiji, a najgore je na sjeveru Europe

'Ne treba širiti paniku, ali...'

Kaže kako su trošarine na dizelu veće nego na benzinu. "To nema veze s trošarinama ili PDV-om. Ima veze s poremećajem na tržištima. Mislim da je ovo očekivano i Vlada je jednostavno pokušala spriječiti nestašice. Hrvatska ne može donijeti jednostranu odluku po pitanju PDV-a, a brzih odluka nema. Sada će se nastojati spriječiti nestašice. Dizela mora biti."

"Ne treba širiti paniku, ali kada dođe do zamrzavanja cijena, trgovci najčešće kažu da neće biti robe čije su cijene zamrznute. Mislim da je Vlada dobro manevrirala posljednjih šest mjeseci. Niti smanjenje PDV-a ne garantira niže cijene, a treba napomenuti da ovo još nije ekstremna situacija."

'Porez je došao do rekordne razine'

Komentirao je stanje s inflacijom. "Volio bih da DZS pokaže gdje je to inflacija 13 posto. Hrvatski građani ne kupuju na tisuće artikala. Oni znaju koliko su osnovne potrepštine poskupjele. Nevjerojatno je da porez na dobit tako ekstremno raste u takvoj situaciji. To znači da imate suludu situaciju u kojoj Vlada zamrzava cijene, a s druge strane inflacija raste i već sada imate neku vrstu ekstraprofita. Porez je došao do rekordne razine od 11,3 milijarde kuna. To znači da se događaju ozbiljni poremećaji na tržištu. Neki mehanizmi moraju nam objasniti što se događa na tržištu roba. Kako je moguće da ekstraprofiti rastu ako Vlada zamrzava cijene?", pita se Lalovac.

"Vlada mora jasnije komunicirati zašto se to događa. Govorimo da imamo manju cijenu energije nego vani, a građani shvaćaju da su cijene puno veće kod artikala koje kupuju. Događa se da dolazi do snažnog usporavanja potrošnje u maloprodaji, ne samo zbog najava recesije. Sada ćemo vidjeti kako će se cijene ponašati, kada građani prestanu trošiti."

Play ponuda
Play ponuda