Pravilnik upotrebi kolačića
Portal Net.hr unaprijedio je politiku privatnosti i korištenja takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa

DOBRI UVJETI, DOBRA PLAĆA

KREĆE LOV NA HRVATSKE RADNIKE: Hoće li ovo uskoro postati nova Irska?

Manjak znanja njemačkog jezika više nije problem zbog velikog deficita radne snage koja je u Austriji

Kako je sve bliže početak skijaške sezone, brojni hrvatski radnici kreću prema Austriji čija skijališta vape za radnicima.

Znanje jezika nije više problem

Do sada je glavni uvjet za rad u Austriji bilo poznavanje barem osnova njemačkog jezika, međutim zbog manjka radne snage to više nije problem.

“Svi traže kuhare. Poslodavci nas stalno kontaktiraju da ih angažiramo, pa čak i kad im kažemo da ne govore njemački, nego samo engleski – uzimaju ih. ostalo je, dakle, dovoljno znati engleski da bi se radilo na tim pozicijama, no, naravno, govoriti njemački u svakom je slučaju poželjno zbog dobre komunikacije s poslodavcem i gostima. Zato je dobro da ga oni koji misle raditi u Austriji uče, da ulažu u svoje znanje”, kaže Aleksandra Bertelt iz agencije ‘Euro Career’, piše Slobodna Dalmacija. 

RADNA SNAGA JOŠ UVIJEK SE TRAŽI: Ugostitelji po sezonce krenuli u BiH, nude plaću od 1000 eura

Dobar izbor

Mnogim hrvatskim radnicima Austrija je dobar izbor. Plaće su dobre, poslodavci poštuju ugovor i blizu je Hrvatske.

“Tako da nerijetko naši ljudi nakon nekoliko odrađenih tjedana u kontinuitetu, uzmu par slobodnih dana i “skoknu” kući. Tu se, ovisno iz kojeg ste dijela Hrvatske, radi o pet, šest sati vožnje autocestom. Mogu zamisliti kako će to izgledati u siječnju 2020. godine, kad padnu sve administrativne barijere za naše radnike. Sada je potrebno dobiti radnu dozvolu, za koju se pobrinu poslodavci ako u Hrvatskoj pronađu potreban kadar, a kad ni toga više ne bude, navala naših radnika će biti još veća”,  kaže Aleksandra Bertelt.

Prava radnika

Kada je riječ o radničkim pravima, Austrijanac i Hrvat se uopće ne razlikuju jer se zbog visokih kazni nitko ne usuđuje zakinuti zaposlenika.

“Stvari su nešto promijenile u smislu da je radni tjedan sada kraći. Zakonski više nije moguće raditi 54, nego samo 48 sati tjedno. Najtraženiji su, naravno, kuhari. Šef jedne “stanice”, kuhar koji odgovara za jedan slijed jela – zarađuje oko 1850 eura neto, a njegov pomoćnik 1650 eura. Šefovi kuhinja s bogatim radnim iskustvom, ljudi u zrelim godinama koji su radili u najboljim austrijskim hotelima ili restoranima s Michelinovim zvjezdicama, naravno, zarađuju puno, puno više, i tu je razinu jako teško doseći. No naši kuhari, koji uspiju svojim znanjem njemačkog jezika, vještinama i iskustvom dobiti posao u hotelima s četiri zvjezdice, zarađuju oko 2700 eura neto”, kaže Aleksandra Bertelt.

STIŽE NOVI ZAKON O STUDENTIMA: ‘Hoće li studenti biti jeftina radna snaga koja će zamijeniti radnike?’

Hrana i smještaj

Hrvatskim radnicima na austrijskim skijalištima osigurana su tri obroka dnevno i smještaj pa se neki nakon šest mjeseci vraćaju u Hrvatsku s lijepim ušteđevinama. A mnogi se iz godine u godine vraćaju austrijskim poslodavcima jer dobrog radnika čeka njegovo radno mjesto.

“Pazite, kad ljudi shvate da im se svaki prekovremeni sat uredno plaća, da se mogu dogovoriti oko slobodnih dana; ukratko, da se sve što ugovore s poslodavcem poštuje do zadnje riječi, onda se jednostavno požele vratiti i dogodine tamo gdje im je bilo dobro”, zaključuje Aleksandra Bertelt, suvlasnica tvrtke “Euro Career”, piše Slobodna Dalmacija.

Povratak na Net.hr