ČASTI PA SE RUGAJ / Ekskluzivno: Ovo su šef SOA-e za gospodarski kriminal i uhićeni Kralj Adventa na frendovskom druženju u njegovom restoranu

Prvi put se saznaje da se Denis Mohenski družio s visokorangiranim djelatnikom SOA-e Igorom Batkovićem

2.7.2021.
13:29
Čitatelj Net.hr-a
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U veljači 2019. vlasnik restorana Lopoč iz Momića pokraj Metkovića, Vedran Dragović, boravio je očito u Zagrebu, pa je i navratio u bistro Deno, u vlasništvu Denisa Mohenskog – te je fotografiju na kojoj pozira s Mohenskim i "ekipom" koja se još našla uz njega objavio na svojoj Facebook stranici i tagirao i Mohenskog.

Te je fotografija s nekoliko uzvanika završila i na Facebook profilu Mohenskog: uz golemu zdjelu graha i ostalih delicija uhvaćena su poznata TV lica, sportski voditelji s HRT-a, Drago Ćosić i Mićo Dušanović, pomalo smrknuti Denis Mohenski, nasmiješeni Dragović i – prilično suzdržani gospodin u ozbiljnoj odjevnoj kombinaciji.

Net.hr saznaje danas da je nepoznati gospodin s fotografije koji sjedi do Mohenskog ni manje niti više nego šef Odjela za borbu protiv gospodarskog kriminala i zaštitu gospodarskog sustava u Sigurnosno-obavještajnoj zajednici, SOA-i, formalno zaposlen u MUP-u, Igor Batković.  

Nakon što je Denis Mohenski, kao jedan od "kraljeva Adventa", dakle, osoba od posebnog povjerenja gradonačelnika Milana Bandića za organiziranje unosnog posla zakupa kućica, uhićen pod sumnjom da je "skupljao" mito za gradonačelnika Bandića, fotografija, dakako, dobila drugačiji kontekst.

Već tada se govorilo o istrazi USKOK-a

Činjenica je da se o istrazi USKOK-a oko dodjele kućica na Adventu počelo govoriti tek u jesen 2019., dakle, nekoliko mjeseci nakon ugodnog druženja visokorangiranog djelatnika SOA-e s osobom koja je gospodarila jednim dijelom biznisa s kućicama, no, činjenica je da su oporbeni zastupnici u gradskoj skupštini, ali i mediji već mnogo ranije problematizirali Bandićev model oko zakupa kućica, te je neobično da je osoba koja bi se trebala boriti protiv gospodarskog kriminala jela u društvu osobe koja je u tom trenutku bila uključena u nesumnjivo netransparentan model zakupa i podzakupa kućica na Adventu.

Tvrtka Demo Rebus d.o.o., preko koje je Mohenski ušao u biznis zbog kojeg je sada uhićen, osnovana je 2016. godine i bilježila je vrtoglavi rast. No, sudeći prema bliskosti s fotografije, djelatnika SOA-e, Igora Batkovića, ništa od toga nije omelo u druženju s Mohenskim.

Na temelju fotografije bi se moglo zaključiti da su u prijateljskom odnosu, no, iako smo pokušali stupiti u kontakt s Igorom Batkovićem, i preko SOA-e i preko MUP-a, do zaključenja teksta nismo primili odgovore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Pitali smo i poznatog, danas umirovljenog sportskog komentatora, Miću Dušanovića, sjeća li se večere kada je nastala fotografija, no on je rekao da ne zna tko je točno bio u društvu Mohenskog, jer je u restoranu uvijek bilo mnogo osoba u njegovu krugu, a on, iako je Mohenskog poznavao dugi niz godina, jer se znao još s njegovim ocem, nikada s njime nije razgovarao o poslu.

„Drago Ćosić i ja smo godinama igrali zajedno tenis i jednom tjedno je bio običaj otići na grah ili neko drugo domaće jelo kod Dene. I to je sve. Vidio sam u njegovom krugu mnoge osobe, i poznate i nepoznate, ali mi smo se više nastojali držati – po strani.“, kaže za Net.hr Mićo Dušanović.

Uhićeni sakupljač novca i špijun na večeri

S obzirom da je istraga oko slučaja Advent očigledno trajala duže vrijeme, a i u službeno objavljenom priopćenju USKOK-a o slučaju Advent govori se o "razdoblju od kolovoza 2016. do siječnja 2020.", fotografija nedvosmisleno potvrđuje da je uhićeni Mohenski najmanje jednom kontaktirao s visokorangiranim djelatnikom SOA-e za područje gospodarskog kriminala, Igorom Batkovićem.

Izgledaju dovoljno blisko da se s pravom postavlja pitanje kako je moguće da netko iz sustava koji bi trebao istraživati gospodarski kriminal tako prijateljuje s osobom koja je bila pod istragom, a sada je i uhićena zbog sumnje da je skupljala mito za gradonačelnika Milana Bandića.

O Igoru Batkoviću se pisalo posljednji put 2016. godine, kada je u društvu tadašnjeg šefa SOA-e, Dragana Lozančića, stigao na sastanak kod tadašnjeg premijera Tihomira Oreškovića. U medijima je predstavljen kao šef Odjela za organizirani kriminal SOA-e. Nema njegovih javno dostupnih fotografija, no dva nezavisna izvora za Net.hr su potvrdila da je osoba na fotografiji Igor Batković.

Činjenica je da se svih ovih godina vladavine Milana Bandića neprestano spekuliralo o njegovim dobrim vezama i u pravosuđu i u policiji, a poznato je da je i gradskom sustavu zapošljavao osobe koje bi otišle iz "institucija" za koje se neprestano sumnjalo da nekako neobično sporo istražuju i procesuiraju slučajeve koji su mirisali na korupciju.

No, ovo je prvi put da je i fotografski zabilježeno da je jedan od njegovih ključnih ljudi za operaciju skupljanja novaca na Adventu, Denis Mohenski, blizak s pripadnikom tajne službe koja bi trebala bdjeti nad zaštitom gospodarskog sustava i boriti se protiv najperfidnijih oblika korupcije.

Nakon objave teksta stigao je i odgovor SOA-e iz koje kažu kako ne mogu ništa komentirati. "Iz zakonskih i sigurnosnih razloga, nismo u mogućnosti komentirati Vaš upit. Sukladno Zakonu o sigurnosno-obavještajnom sustavu, SOA je dužna štititi identitet svojih zaposlenika, kao i podatke o svom postupanju", odgovorili su iz SOA-e na upit Net.hr-a.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali