KOMUNIKACIJSKI STRUČNJACI O POČETKU PREDIZBORNE KAMPANJE: / 'Krenulo je u krivom smjeru, nitko ne govori o gospodarskim temama'

Veliki je problem dosadašnje kampanje što se govori o temama koje su privatne, a nitko se ne bavi brojkama i gospodarskim sadržajem - kaže komunikacijska stručnjakinja Ankica Mamić

19.6.2020.
18:03
izvor: HRT
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Službena predizborna kampanja je počela i retorika kandidata vjerojatno će biti sve oštrija. Zanimljivo je i kako su krojene izborne liste.

Komunikacijska stručnjakinja Ankica Mamiću emisiji "Poligraf" Hrvatskog radija kazala je da se iz lista vidi odnos snaga te da kandidati koji su sigurni da imaju podršku birača mogu bez problema ići na zadnje mjesto i tražiti preferencijalne glasove. Njezin kolega Mario Petrović smatra da problem lista nije problem pojedinaca već stranaka i stranačkog života u Hrvatskoj, koji je, kaže, na niskim razinama.

'To što je učinio Škoro nije nepotizam'

"Stranke su monolitna društva u koje se teško zna kako se ulazi, ali se zna kako se izlazi. To je problem demokratskog života stranaka u Hrvatskoj pa onda i lista", kazao je Petrović uočivši kao novost puno bračnih parova te braće i sestara na listama.

"Mislim da je puno bolje da određeni članovi obitelji nisu stavljeni na pozicije. Bio bih sretniji kad bi vidio da je član obitelji stavljen na zadnje mjesto i da se mora izboriti za poziciju", dodao je Petrović.

Mamić je rekla kako smatra da staviti sestru za nositeljicu liste, kao što je učinio Miroslav Škoro, nije nepotizam te da je sastavio listu od prijatelja, suradnika i poznanika, odnosno ljudi kojima može vjerovati.Ž

'Manjinske vlade rijetko funkcioniraju dobro'

Na pitanje kakva nas scenarij čeka, Mamić je rekla da će puno ovisiti o službenoj kampanji.

"Vidjet ćemo kako će stranke komunicirati s biračima. Bit će vrlo tijesno i mislim da će biti teško složiti bilo kakvu parlamentarnu većinu tih famoznih 76 potpisa", ustvrdila je.

Petrović je, pak, rekao da imamo osebujnog predsjednika u izričaju i artikulaciji svojih nekih stavova i shvaćanju što mu ustav propisuje i da ne znamo što od njega možemo očekivati. Dodao je da najveća nepoznanica kada će i u kojem trenutku Milanović dati mandat. Ana Horvat Vuković, docentica na Katedri za ustavno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu, osvrnula se na manjinsku vladu rekavši da je to oblik vlade čiji predstavnici ne uživaju povjerenje apsolutne parlamentarne većine, te da takve vlade rijetko dobro funkcioniraju osim u skandinavskim zemljama.

Mamić je pak rekla da ne može zamisliti oko kojeg programa bi se političke opcije mogle složiti, te da ne može zamisliti manjinsku vladu, ali može zamisliti veliku koaliciju.

'SDP je dobar dio prolaznih mandata podijelio partnerima'

Mamić je također kazala kako je veliki problem dosadašnje kampanje što se govori o temama koje su privatne, a nitko se ne bavi brojkama i gospodarskim sadržajem.

"Nisam čula od ključnih aktera što će napraviti na jesen, može li javni sektor otpasti, hoće li se dizati ili padati porezi...", napomenula je.

Petrović se složio s njim rekavši da je kampanja krenula u krivom smjeru i da ovo oko čega se vodi rasprava je na najnižim komunikacijskim razinama. Mamić kaže da je teško prognozirati rezultat izbora, ali smatra da će HDZ pojedinačno biti najjača stranka jer je SDP dobar dio prolaznih mandata podijelio koalicijskim partnerima. Petrović je rekao da se može dogoditi da Bernardić bude u situaciji da pokuša sastaviti vladu, ali da je njegov koalicijski potencijal nizak, te da će HDZ u nekom trenutku biti na potezu. Horvat Vuković kaže da svi pobjeđuju ako se u svim izbornim i postizbornim radnjama bude poštivao Ustav.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali