‘Kod nas nitko ništa ne čita, i Milanović je prestao čitati’

‘Kod nas nitko ništa ne čita, čak je i Zoran Milanović prestao čitati jer nema vremena’, komentirao je jedan sociolog pitanje o novoj poreznoj reformi i štednji koju sprema nova Vlada. Kaže, dok u Vladi pročitaju ono što trebaju, proći će barem dvije godine.

“Kod nas nitko ništa ne čita, čak je i Zoran Milanović prestao čitati jer nema vremena. Prije petnaestak dana su šefovi MMF-a i Svjetske banke izdali novi kapitalistički manifest u kojem stoji da su novi bolni rezovi smrtna opasnost za rast, te kako treba napustiti doktrinu o proračunskoj štednji po svaku cijenu. Ali, dok to pročitaju u Vladi, proći će barem dvije godine”, kazao je u razgovoru za Glas Istre ugledni splitski sociolog dr. Zoran Malenica.

Naime, najnovija porezna reforma, koja će povećati najmanje, a poskromniti nešto veće plaće hrvatskih građana, izazvala je dvojbe stručnjaka i analitičara o sudbini ‘srednjeg sloja’ u nas. Dok ekonomisti i statističari tvrde kako srednjem sloju pripadaju oni koji zarađuju više od četiri i pol tisuće kuna mjesečno, sociolozi smatraju da to nije dovoljno da bi se netko izdigao iznad tzv. nižeg sloja, koji zarađuje do tog iznosa, a sačinjava ga nešto više od polovice stanovništva.

Čak 54% stanovništva spada u siromašne

Malenica je tako u svom istraživanju zaključio da u Hrvatskoj oko 54 posto stanovništva spada u “siromašne”, odnosno u niži sloj, dok u srednji sloj mogu biti ubrojeni oni s plaćama između pet i 15 tisuća kuna. Takvih obitelji ima između 250 i 300 tisuća, a riječ je o obrtnicima, malim poduzetnicima, profesorima i visoko obrazovanim profesionalcima. Na vrhu društvene piramide su obitelji s više od 20 tisuća kuna mjesečnih primanja, kojih je oko 150 tisuća.

“Ne može se reći da je netko s 4.500 kuna mjesečno pripadnik srednje klase. Kod nas bi to bili oni s tisuću eura mjesečno, što je, dakako, nemjerljivo sa srednjom klasom u zemljama Europske unije. Plaća od tisuću eura u razvijenim zemljama ide onima s minimalnom stručnom spremom, a ako je to kod nas statusni simbol srednje klase, onda ne znam o kakvoj se srednjoj klasi radi”, komentirao je Anđelko Milardović.

Srednji sloj koji jedva krpa kraj s krajem

Sindikalni lideri upozoravaju kako bi srednji sloj morao od svoje plaće moći podmirivati sve troškove i još si nešto priuštiti u dokolici. “Ne mogu nam srednji sloj biti građani koji jedva krpaju kraj s krajem”, poručio je Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Po kojem će “manifestu” Vlada krojiti sudbinu hrvatskog srednjeg sloja, vidjet će se tijekom predstojeće “godine rezova”. Sudeći po najavama, štednji neće biti kraja.

specijal-201012070191004-Obračun plaće

Povratak na Net.hr