KLUB ZELENO-LIJEVOG BLOKA / Prioritet je izmjena Zakona o obnovi: 'Jedna institucija mora biti zadužena za čitav proces'

Kada je riječ o Zakonu o obnovi, Klub zeleno-lijevog bloka tražiti će da jedna institucija bude zadužena za čitav proces obnove, te da se konstrukcijska obnova zgrada radi lex lege, po zakonu, a ne prema pojedinačnim zahtjevima vlasnika odnosno suvlasnika

14.9.2021.
14:33
Patrik Macek/PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Zastupnici Kluba zeleno-lijevog bloka najavili su u utorak da će se tijekom jesenskog zasjedanja Hrvatskog sabora najviše baviti izmjenama Zakona o obnovi i Zakona o radu, te regulacijom agencija za naplatu potraživanja.

Posebno ćemo raditi na šest tema, u prvom redu na izmjenama Zakona o obnovi, olakšavanju položaja građana u poslovanju s financijskim institucijama što uključuje i regulaciju agencija za naplatu potraživanja.

Tu je i prevencija devastacije obale, jačanje položaja OPG-ova, kao i izmjene Zakona o radu i Zakona o civilnoj zaštiti, izvijestila je predsjednica Kluba Sandra Benčić.

Izmjena Zakona o obnovi

Kada je riječ o Zakonu o obnovi, Klub zeleno-lijevog bloka tražiti će da jedna institucija bude zadužena za čitav proces obnove, te da se konstrukcijska obnova zgrada radi lex lege, po zakonu, a ne prema pojedinačnim zahtjevima vlasnika odnosno suvlasnika.

„Na taj način nećemo imati dugotrajne upravne postupke, neće biti nužan dogovor vlasnika i suvlasnika, pitanje prebivališta i boravišta postati će irelevantno, a obnova će se provoditi zbog javne sigurnosti i javnog interesa, a ne privatnog”, rekla je Benčić na konferenciji za novinare u Saboru.

Dodala je da će tražiti da se programom mjera odrede prioriteti obnove te da lokalne jedinice mogu same raditi projektnu dokumentaciju za cijele blokove naselja,uz uključivanje i energetske obnove, a čime bi se pojeftinila cijena i povećao interes tvrtki.

Klub zeleno-lijevog bloka najavio je i da će se zalagati za jačanje položaja građana u ugovornim odnosima s financijskim institucijama, destimulaciju banaka u prodaji dugova agencijama za naplatu potraživanja i reguliranje tih agencija. Amandmanima na zakone nastojat će i prevenirati buduće devastiranje obale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

'Tražimo da ugovori na neodređeno postanu standard'

Zastupnik Vilim Matula najavio je pak zalaganje za male poljoprivrednike i OPG-ove kako bi lakše mogli doći do zemlje i bespovratnih potpora iz EU-a, a Urša Raukar-Gamulin za jačanje radničkih prava u okviru izmjenama Zakona o radu.

"Tražimo da ugovori na neodređeno postanu standard", kazala je Raukar-Gamulin.

Ivana Kekin kazala je da će tražiti i promjene u sustavu Civilne zaštite za koji je ocijenila da nije adekvatan i niti "na razini zadatka", te da će se založiti za uspostavljanje hitne helikopterske medicinske službe.

Intenzivno ćemo se baviti i obrazovanjem, posebice deficitom nastavnika matematike i prirodnih predmeta, dodao je Damir Bakić.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali