ČUDNOVATO

KAZNA ZA PARKIRANJE IZ OSIJEKA, OBAVIJEST NA SRPSKOM, A UPLATA U LONDON: ‘Nije to prijevara’

R.K. iz Livna posjetio je Osijek i tom prilikom nije platio parkiranje na kojem je parkirao svoje vozilo te je zbog toga na njegovu kućnu adresu stigla kazna. To ne bi bilo ništa neobično da obavijest nije napisana na srpskom jeziku i da tvrtka kojoj mora platiti kaznu nije u Londonu.

Dug mora uplatiti tvrtki Euro Parking Collection (EPC) preko banke SEB Germany, a ako dug plaća online, mora to učiniti na adresu EPC-a u Londonu.

Nije lažni račun

‘Ništa mi nije bilo jasno i mislio sam da je riječ o lažnom računu, iako mi je iznos s kamatama za koji me se tereti bio prihvatljiv. Naime, osim što trebam platiti nekoj inozemnoj banci, sve je na obavijesti na kojoj stoji logotip osječkog Elektromodula bilo ispisano na srpskom jeziku. Sjetio sam se da nisam platio kartu za parkiranje u Hrvatskoj, no zbog jezika kojim je ispisana obavijest posumnjao sam da je riječ o nekoj krivotvorini’, rekao je R.K. za Glas Slavonije.

Direktorica Elektromodula Ana Kocelj potvrdila je da je ta osječka firma sklopila ugovor s EPC-om čije je sjedište u Londonu. Na temelju ugovora preko odvjetnika u državama za koje Elektromodul ne dobiva podatke o vlasniku vozila, ta tvrtka saznaje podatke o vlasnicima vozila te im šalje obavijesti o dugovanju.

U Hrvatskoj te podatke Elektromodul dobiva od MUP-a, dok je za EU, BiH te mnoge druge zemlje angažiran EPC.

Ipak nije prijevara

‘Nije nikakva prijevara, no znamo da je tekst koji je poslan korisnicima u BiH na ekavici. Sad je prilagođen hrvatskom jeziku, a prije je prijevod išao odvjetniku, i to pogreškom na srpskom jeziku, što je sada ispravljeno’, poručuje Kocelj te dodaje kako odvjetnici u drugim državama dobivaju podatke o vlasnicima vozila od nadležnog tijela te države.

Jedan od vlasnika bio je i R. K., koji kaže da je spreman platiti dug, no smatra da je posve opravdano izrazio sumnju.

‘ Pisalo je da, ‘ako ne uplatim dole navedeni iznos ili ne sačinim prigovor EPC-u, našim ovlašćenim agentima, pre kraja perioda od 28 dana s početkom od dana kada je ovo obaveštenje uručeno, biće izdata Potvrda o potraživanju. To može da poveća iznos neizmirene kazne za prekršaj’. Jednostavno, bilo mi je sumnjivo da bi tvrtka iz Hrvatske, čiji je logotip na obavijesti, u službenoj komunikaciji koristila srpski jezik’, kazao je te dodao kako je zbog toga posumnjao u prijevaru.

Povratak na Net.hr