KAOS U ŠKOLAMA ZBOG NADOKNADE: / Skraćuje se zimski odmor, proljetnih praznika nema, a neki će i subotom na nastavu

Nakon što je završio štrajk prosvjetara vlada kaos oko nadoknada nastave.

13.12.2019.
10:10
Dino Stanin/PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Škole i predstavnici osnivača ovih dana kraju privode prijedloge nadoknada nastavnih dana propuštenih zbog štrajka budući da je ponedjeljak, 16. prosinca, zadnji dan do kada su nadležni županijski uredi za obrazovanje dužni Ministarstvu znanosti i obrazovanja poslati objedinjene prijedloge na odobrenje, piše danas Jutarnji list. Međutim, iako su na razini županija i Grada Zagreba doneseni načelni vremenski okviri u kojima škole s toga područja trebaju planirati nadoknade, u praksi se čini da će se rješenja čak i unutar istih županija različito provoditi.

Činjenica je da nisu sve škole jednako dugo sudjelovale u štrajku, primjerice 70 njih izjasnilo se u anketi Ministarstva da ne trebaju nadoknaditi niti jedan dan. Sve ostale morat će "otkinuti" dio praznika ili neradnih dana kako bi ispunile zakonski minimum od 175 nastavnih dana (160) za maturante, a čak 992 su se izjasnile da će morati produljiti školsku godinu iza 17. lipnja.

Škole su u štrajku maksimalno mogle sudjelovati 16 nastavnih dana, a kako se može zaključiti iz razgovora s ravnateljima od Slavonije do Dubrovnika, Rijeke i Zagreba, u većini Hrvatske će te škole kao jedan od dana za nadoknadu uzeti ponedjeljak, 23. prosinca.

Skraćivanje zimskog odmora

Prema aktualnom školskom kalendaru, prvo je polugodište trebalo završiti u petak, 20. prosinca, međutim iz škola kažu da će od Ministarstva tražiti da se to izmijeni te da odobre rješenje prema kojemu će 23. prosinca biti nastavni dan.

Većini učenika drugo će polugodište biti najdulje dosad i bez većih praznika, budući da škole planiraju zimski odmor skratiti sa tri na dva tjedna, neće biti proljetnih praznika, a mnogi će na nastavu i subotama, i to prema zakonu u tjednu koji nema pet radnih dana, odnosno kada u njemu postoji neki praznik ili blagdan, piše u petak Jutarnji list.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali