‘Kanada nije obećana zemlja, ali je jedino mjesto moje budućnosti’

Prije nepunih mjesec dana 27-godišnji Nikola Rakmić vratio se u svoje rodne Bistrince iz Kanade. On je jedan od prvih Hrvata koji su nakon odluke Suda za azil u Kanadi bili prisiljeni vratiti se kući.

Naime, kanadski sud još od prosinca prošle godine svim Hrvatima koji se pojave na njemu više ne produžuje boravišnu dozvolu u Kanadi, već ih šalje natrag u Hrvatsku s obrazloženjem “da je Hrvatska sigurna zemlja i da njezini građani nemaju dovoljno čvrst razlog za njezino napuštanje”.

Iako se silom prilika vratio kući, Nikola želi opet što prije otići natrag u Kanadu, jer se u toj zemlji – kako kaže – ako se želi raditi, može puno i zaraditi.

“Kanada nije obećana zemlja, kako mnogi misle, jer je ovdje tempo života i rada puno brži nego u Hrvatskoj. No ovdje se istovremeno, ako se želi raditi, može puno i zaraditi. Poslodavci prepoznaju i vrednuju trud svojih zaposlenika i to je jedini recept kako se u Kanadi može uspjeti”, ispričao je Nikola za Glas Slavonije.

Inače, u Kanadu u Montreal je otišao lani u travnju, te je primljen u tzv. azil – hotel s doručkom, ručkom i večerom, besplatnim stanovanjem i besplatnim prijevozom po cijelom gradu. Kad je dobio socijalnu pomoć za samce od 600 dolara, našao je stan koji je dijelio s cimerom i plaćao 500 dolara. Nakon dva mjeseca našao si je posao kod privatnog poduzetnika hrvatskih korijena.

Iako mu je sud poremetio planove za ostanak u Kanadi, Nikola već radi na pripremanju potrebne dokumentacije, s pomoću koje bi (kao i s pomoću jamstva njegovog poslodavca u Kanadi) mogao ponovno krenuti u tu zemlju. “Smatram da za nas mlade ljude u Hrvatskoj nema previše prilike za rad i dokazivanje i zato Kanadu vidim kao jedino mjesto svoje ali i budućnosti mnogih mladih Hrvata koji se također žele trajno nastaniti u toj zemlji”, kazao je Nikola.

Šaljite nam svoja zapažanja, informacije, fotografije i priče na adresu vijesti@portal.net.hr˝

Želite li da za vas potražimo odgovore stručnjaka i nadležnih institucija vezano za probleme koji vas muče, adresa za vaše upite je također vijesti@portal.net.hr

Povratak na Net.hr