ZLATNA PRILIKA ZA ZAŠTITU OD INFLACIJE / Imate viška novca i želite zaraditi? Hrvatski stručnjak nam je otkrio u što investirati te koliko je najbolje uložiti

Image
Foto: Milan Sabic/Zeljko Hladika/Shutterstock

Cijena zlata trenutačno se kreće na razini od oko 1800 eura po unci ili oko 1950 dolara po unci, što je još uvijek ispod povijesnog vrhunca cijene

3.4.2023.
6:53
Milan Sabic/Zeljko Hladika/Shutterstock
Play logo

Zbog inflacije, novac gubi vrijednost pa mnogi u ovim teškim vremenima savjetuju neka ulaganja. Kod nas se voli ulagati u nekretnine, a nedavno smo imali prilike višak novca - ako ga, dakako, imate - uložiti i u državne obveznice.

Jedno od sigurnijih ulaganja je i ulaganje u zlato. Iako je zlato poznatije kao nakit, ono je zapravo izvrsna investicija. Isplati li se novac u sadašnjim okolnostima uložiti u zlato?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Saša Ivanović, direktor i vlasnik Centra Zlata, za Net.hr kaže da cijena zlata zadnjih tjedana raste zbog povećane neizvjesnosti na tržištima, koja je posljedica bankarske krize i propasti pojedinih banaka. "U situaciji u kojoj povjerenje u banke pada, štediše i investitori se često okreću upravo zlatu koje smatraju sigurnim utočištem pa tako povećana potražnja dovodi do rasta cijene. Zbog toga, cijena zlata trenutačno je oko 5% viša nego prije godinu dana", kaže nam ovaj stručnjak.

shimmer fallback
shimmer fallback

Cijena zlata trenutačno se kreće na razini od oko 1800 eura po unci ili oko 1950 dolara po unci. "To je još uvijek ispod povijesnog vrhunca cijene i mnogi analitičari smatraju da je zlato trenutačno podcijenjeno, kad se uzme u obzir vrlo visoka inflacija u svijetu te geopolitičke nestabilnosti, kao i nestabilnosti na financijskim tržištima", dodaje Ivanović.

Cijena zlata raste

Na pitanje isplati li se investirati u zlato, Ivanović kaže da je povijest pokazala da su oni koji su barem dio svoje dugoročne štednje držali u obliku zlata prolazili bolje od onih koji su se oslanjali samo na novac u bankama. "Cijena zlata u zadnjih je 20 godina u prosjeku na godišnjoj razini rasla za više od 8,5%, što je značajno više od prosječne inflacije, ali i mnogih drugih oblika štednje i ulaganja. Upravo zbog toga je zlato do sada bilo isplativo ulaganje, a očekujem da će se isti trend nastaviti i u budućnosti", kaže, dodajući da je po njegovu mišljenju zlato jedna od najboljih dugoročnih investicija jer je otporno na inflaciju, nema poreza, može se očekivati relativno visok prinos, a rizik je u dugom roku vrlo nizak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uz to, investicijsko zlato u obliku poluga i zlatnika vrlo je likvidno jer ga je moguće zamijeniti za gotovinu bilo gdje u svijetu, a pruža i visoku razinu neovisnosti o bankama i državi", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najjednostavniji način ulaganja u zlato je kupnja investicijskog zlata u fizičkom obliku, odnosno zlatnih poluga i zlatnika standardiziranih veličina koje kuju poznate kovnice. "Taj način ulaganja u zlato jedini je u potpunosti oslobođen svih poreza, investitoru garantira vlasništvo nad zlatom jer predmet može preuzeti i pohraniti u vlastitu aranžmanu te je taj način ulaganja ujedno i najjednostavniji i najpristupačniji prosječnom investitoru", govori.

Ono što mnoge zanima jest vremenski rok u kojem se može zaraditi na investiciji. Ivanović kaže da to ovisi o kretanju cijene zlata u određenom periodu. No, bitno je napomenuti da je zlato isključivo dugoročno ulaganje, odnosno zamjena za neisplativu bankovnu štednju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
shimmer fallback
shimmer fallback

"Tko želi zaraditi u kratkom roku špekuliranjem na financijskim tržištima neće ulagati u zlato jer je zlato tip ulaganja čije se plodovi najbolje osjete u dužem roku od barem nekoliko godina. Možemo za primjer uzeti zadnjih pet godina u kojima je cijena zlata narasla za više od 65%", kaže nam ovaj stručnjak.

Za svakoga ponešto

Ako se odlučite na investiranje u zlato, dobra je stvar što ono dolazi u raznim veličinama - od najmanjih poluga od jednog grama do onih najvećih od kilograma pa se za svakoga može ponešto pronaći bez obzira na platežnu moć pojedinca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje koliko je najbolje uložiti, Ivanović kaže da se u pravilu za ulaganja preporučuju poluge i zlatnici mase od pet grama na više, dok se oni manji predmeti u pravilu kupuju kao pokloni za posebne prigode. "Svatko za sebe treba odlučiti koji dio ušteđevine je spreman uložiti u zlato i tako zaštititi od inflacije, a dobra je opcija i periodična kupnja manjih poluga s ciljem izgradnje štednje u zlatu kroz duže vrijeme", rekao je Saša Ivanović za Net.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'ZA NJIM HRVATI LUDUJU' /

Zaboravite nekretnine: Ako imate višak novaca, postoji bolji način kako brzo i sigurnije zaraditi

BKFC 50
Superstar
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Ja sam Zlatan
Señorita 89
Britain's Got Talent
default_cta
Tri sestre
Play logo