STVARNOST GORA OD STATISTIKE

KAD SU MESO I GRIJANJE LUKSUZ… Skoro 600 tisuća Hrvata živi na rubu siromaštva

U Hrvatskoj je više siromašnih nego što to prikazuju statistički podaci. Skoro 600.000 građana nema dovoljno novca za grijanje, kvalitetnu prehranu ili redovito plaćanje računa, piše Dnevnik.hr.

Podaci Državnog zavoda za statistiku već su ranije pokazali da svaki peti stanovnik živi na rubu siromaštva.

Sve duža lista stvari koje su luksuz

Čak 575.000 građana Hrvatske ne može platiti ili si priuštiti najmanje četiri od sljedećih devet stavki: režije ili kredite, grijanje, telefon, televizor u boji, perilicu rublja, automobil, obrok s mesom ili ribom svaki drugi dan te tjedan dana odmora.

U Hrvatskoj je skoro četvrt milijuna nezaposlenih, 320.000 građana je blokirano zbog dugovanja, a 22 tisuće radi, ali ne prima plaću. Usto, više od milijun građana ne podmiruje svoje mjesečne obveze na vrijeme.

KORAK VIŠE U BORBI PROTIV SIROMAŠTVA: Novi prijedlog zabranio bi državi da vam isključi grijanje

Hrvati i Rumunji, rame uz rame

“Jednom rječju situaciji je u Hrvatskoj i gora nego statistike pokazuju, imamo puno više siromašnih nego statistike pokazuju”, kaže Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

A najgore statistike pokazale su se u Bugarskoj, Rumunjskoj i Grčkoj. Inače, Hrvatska je uz Rumunjsku u samom vrhu europskih zemalja po broju građana koji i ne pomišljaju otići na odmor od tjedana dana sa svojom obitelji.

Sveukupno, u Europi više od 40 milijuna ljudi živi u siromaštvu.

NAJBIJEDNIJE ZEMLJE NA SVIJETU: Venecuela kraljuje, ali smo i mi na listi

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr