TOG JE DANA U JUGOSLAVIJI ŽIVOT STAO: / Prije 36 godina umro je Josip Broz Tito

Image
Foto: YouTube, Screenshot

Na današnji dan 1980. godine u 15.05 sati umro je Josip Broz Tito nakon što je dulje vrijeme boravio u bolnici u Ljubljani.

4.5.2016.
11:00
YouTube, Screenshot
Play logo

"Centralni komitet saveza Republike Jugoslavije i predsjedništvo SFRJ objavili su večeras sljedeći proglas: Radničkoj klasi, radnim ljudima i građanima, narodima i narodnostima Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije: Umro je drug Tito", stajalo je u proglasu koji je pročitan na televizijama u Jugoslaviji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Život u Jugoslaviji tog je dana stao, a prekinuta je i utakmica između Hajduka i Crvene zvezde koja je igrana u Splitu. Igrači su plakali dok je pun stadion pjevao "Druže Tito, mi te se kunemo".

Dan kasnije, iz Ljubljane je posljednji put krenuo Plavi vlak u kojem je bilo tijelo Josipa Broza Tita. Duž trase kojom je vozio do Beograda okupljalo se mnoštvo ljudi koji su gledali Titovo posljednje putovanje i odali mu počast.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tito je pokopan 8. svibnja u Beogradu u Kući cvijeća, a na sprovodu je bilo 700 tisuća ljudi. Na sprovod je došlo 209 izaslanstava iz 127 zemalja svijeta, a među njima su bila i četiri kralja, pet prinčeva, šest predsjednika parlamenta, 31 državni predsjednik, 22 premijera i 47 ministara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Rođen je u Kumrovcu 1892. godine, a na čelu Jugoslavije bio je 35 godina. Točan datum njegova rođenja nije poznat, a navode se datumi 7. i 25. svibnja. Otac mu je bio Franjo Broz dok mu je majka bila Slovenka Marija Javoršek. Bio je sedmo od petnaestero djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
Darcey & Stacey
default_cta
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
Play logo