Kako je član Hrasta jučer znao odluku Ustavnog suda?

Ministar Željko Jovanović je, nakon odluke Ustavnog suda da privremeno ukine provođenje zdravstvenog odgoja u školama zbog proceduralne pogreške, proveo gotovo cijeli dan objašnjavajući da to ne znači da je zdravstveni odgoj ukinut.

“Ja ne smatram da je Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta učinilo i jednu pogrešku u uvođenju kurikuluma zdravstvenog odgoja u škole. Mi ćemo poštivati odluku Ustavnog suda, međutim, ne slažemo se s njima da je učinjena bilo kakva proceduralna greška jer za to postoje brojni primjeri drugih nastavnih planova, drugih kurikuluma koji su se uvodili u hrvatske škole u proteklom periodu”, kazao je Jovanović gostujući na RTL Televiziji.

“Opet ću naglasiti – Kurikulum nije ukinut, niti jedna sadržajna činjenica kurikuluma nije dovedena u pitanje”, kazao je ministar, pa kazao i da neće pristati da zdravstveni odgoj bude izborni predmet. “Zdravstveni odgoj će u hrvatskim školama biti obvezan predmet zato što je to tekovina moderne Europe. Ova borba koja sada traje je borba između mračnog vremena, srednjeg vijeka i moderne Europe 21. stoljeća poput npr. Njemačke, Finske ili Austrije gdje je zdravstveni odgoj na temeljima, kakvim smo ga mi osmislili, već 30 godina”, kazao je Jovanović.

‘Vidjeli smo iz govora tijela da laže’

Također, komentirao je činjenicu da je član udruge Hrast Krešimir Miletić još sinoć na Facebooku napisao kakva će biti odluka Ustavnog suda, prije nego je ona formalno objavljena.

“Ja još uvijek nemam odluku Ustavnog suda, iako po članku 30. Zakona o Ustavnom sudu, Ustavni sud je obvezan dostaviti svima koji su aktivni sudionici u odlučivanju o nekom predmetu. Međutim, vidjeli smo iz govora tijela gospodina Miletića da on laže. On je još jučer znao koja je odluka Ustavnog suda što je vrlo problematično”, kazao je Jovanović, koji je ranije na svom Facebook profilu napisao: “Reći ću jasno i glasno: kurikulum nije ukinut. Kurikulum zdravstvenog odgoja moj je najbolji potez kao ministra. Osim toga, za matematiku, tjelesni ni vjeronauk također nije na vrijeme objavljen kurikulum. Hoćemo li i te predmete ukinuti?”.

Povratak na Net.hr