'Treba gledati širi društveni kontekst i prepoznati da su do sada predsjednički izbori u velikoj mjeri određivali i političku budućnost zemlje'

Bivši predsjednik Republike Ivo Josipović poručio je u nedjelju kako smatra da su građani dobro izabrali odabravši u drugome krugu predjedničkih izbora kandidata SDP-a Zorana Milanovića.

"Mislim da su građani dobro izabrali, rezultati jesu privremeni, ali se ne očekuje promjena konačnog rezultata. Iskoristio bih priliku i čestitao Zoranu Milanoviću, novom predsjedniku, na pobjedi", izjavio je Josipović. Vjeruje kako će Milanović biti "najbolji mogući predsjednik".

'Mogu se samo ponadati da su i ovi izbori predznak za ono što će se dogoditi na parlamentarnim izborima'

"Treba gledati širi društveni kontekst i prepoznati da su do sada predsjednički izbori u velikoj mjeri određivali i političku budućnost zemlje", naglasio je Josipović.

Podsjetio je na predsjedničke izbore 2011., kada je on pobijedio, a nakon čega je uslijedila pobjeda i SDP-ove koalicije na parlamentarnim izborima. Isto tako je naglasio da kada je izgubio od Kolinde Grabar-Kitarović 2014., nakon toga je HDZ-ova koalicija došla na vlast."Mogu se samo ponadati da su i ovi izbori predznak za ono što će se dogoditi na parlamentarnim izborima", kazao je Josipović.

Na pitanje o previranjima koja su se pojavila u HDZ-u uslijed izbornog poraza kaže kako je "HDZ bio i jest loš"."Istaknuo bih i da je predsjednica loše odigrala svoju ulogu, kako se ponašala u zadnje vrijeme, i prije kampanje, nedostojno i u velikoj mjeri je degradacija predsjedničke funkcije. Mislim da su to građani prepoznali i da je to bio motiv zbog kojeg su okrenuli svoj glas prema kandidatu ljevice", objasnio je Josipović.

Vjeruje kako će Milanović na Pantovčaku posložiti kvalitetnu savjetničku ekipu

Glasači dijaspore najviše su svojih glasova dali Grabar-Kitarović, najveću prednost imala je u susjednoj BiH.

"Znamo da su glasači u BiH skloni HDZ-u i njegovim kandidatima, otvaraju se uvijek pitanja trebaju li oni koji ne žive ovdje i ne plaćaju porez sudjelovati u ovim izborima ili ne, to je jedna vrlo ozbiljna politička tema, ima ozbiljnih razloga za i protiv. Ove godine sasvim sigurno neće utjecati na konačan rezultat", ustvrdio je Josipović.

Vjeruje kako će Milanović na Pantovčaku posložiti kvalitetnu savjetničku ekipu i krenuti na posao. "Ima dosta toga što se treba ispraviti", dodao je. Josipović također smatra da će novi predsjednik Milanović dobro funkcionirati s premijerom Andrejem Plenkovićem.

"Funkcionirala je i moja s gospođom Kosor. Riječ je o iskusnim i odgovornim političarima, ne vjerujem da će se njihove zadaće svesti na međusobno podmetanje nogu. Radit će zajedno ono što mogu i morat će raditi kompromise, što je dobro", zaključio je Josipović.