'Iznimno je važno što je srušena optužba o udruženom zločinačkom pothvatu'

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović za Net.hr je komentirao oslobađajuću presudu generalima Gotovini i Markaču.

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, kao i cijela nacija, pomno je slušao izricanje konačne presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

“Iznimno sam zadovoljan oslobađajućom presudom”, rekao je predsjednik u prvoj reakciji za Danas.hr, svega nekoliko minuta po objavi presude. “Opće je uvjerenje cijelog naroda bilo da su generali nevini i to je sada potvrđeno. Ali moramo znati da je zločina bilo i zaslužene oslobađajuće presude nas ne smiju odvući od kažnjavanja svih ratnih zločina”, rekao nam je predsjednik Josipović.

‘Kao pravnik sam bio šokiran prvom presudom’

Predsjednik je istaknuo i da je izuzetno važno što je srušena optužba o udruženom zločinačkom pothvatu. “To je važno za pravilno povijesno sagledavanje Domovinskog rata”, komentirao je Josipović za Danas.hr dodajući kako je žalbeno vijeće donijelo zakonitu i pravednu presudu.

“Potvrdila je sve ono u što smo mi vjerovali, da Hrvatska nije počinila etničko čišćenje, da nije bilo udruženog zločinačkog pothvata i da su se naši branitelji borili časno i hrabro. Ovo je simbolična pravda i za žrtve kojima ćemo se pokloniti u Vukovaru. Gotovina i Markač nevini su godine proveli u zatvoru. Zahvaljujem im se što su izdržali. Današnja odluka učvrstila je moju vjeru u međunarodno pravo i pravdu”, kazao je Josipović u kasnijoj izjavi za javnost, dodajući da je kao pravnik bio šokiran prvostupanjskom presudom.

Povratak na Net.hr