NOĆNA AKCIJA AKTIVISTICA

JEZIVE PORUKE OSVANULE NA ZAGREBAČKIM ULICAMA: ‘Ako Hod za život ostvari planove, žene će biti životno ugrožene’

Nakon što su  nekoliko zagrebačkih fontana ubacile crvenu boju i žičane vješalice, anonimne aktivistice na ruti Hoda za život nacrtale su crvene obrise, simbolizirajući žene koje su stradale od nesigurnog pobačaja. Slična akcija obojila je u crveno i fontanu na splitskoj rivi.

“Hod za život zapravo je usmjeren protiv žena. Koliko god se organizatori trudili ne spomenuti riječ pobačaj u svom kvaziljudskopravaškom diskursu i baljezganjima o životu, ovdje se radi upravo o tome: pokušaju da se ženama uskrati pravo na legalan, dostupan i siguran pobačaj’ rekle su feminističke aktivistice, prenosi Libela.

PRATITE UŽIVO: I prije nego što je počeo, Hod za život obilježili sukobi i prostačka vrijeđanja

SABLASNI PRIZORI NA ZAGREBAČKIM ULICAMA: ‘Krvave’ fontane sa žičanim vješalicama šokirale građane

“Ako obiteljaši uspiju u svojoj namjeri vraćanja pobačaja u ilegalu, čekaju nas i scenariji izvođenja pobačaja poput ovoga sa žicanom vješalicom, u kojima su životi žena izravno ugroženi. Žene neće odustajati od pobačaja, samo će ti pobačaji biti rađeni ilegalno i u nekim slučajevima u nesigurnim i krajnje opasnim uvjetima za živote žena’, poručile su aktivistice. Upravo zato su u obojile fontane u crveno, a noć prije same manifestacije su rutu marša iscrtali simboličnim siluetama žena koje su stradale od ileganog pobačaja.

I u Splitu, kako piše Slobodna Dalmacija, skupina revoltiranih građanki i građana Splita u noći s petka na subotu obojila je fontanu na splitskoj Rivi u crvenu boju te postavila plakate s natpisom ‘Hod za život gazi žene’ kako bi, kažu, izrazili svoje nezadovoljstvo s perfidnom i nazadnjačkom manifestacijom koja se  održava u našem gradu.

‘Zato da živima bude lipo’

Skupina građana ovom prilikom podsjeća na citat iz etnografije Nade Sremec ‘Nismo mi krive’, objavljene 1940. godine:

‘Sebe sam trovala, bola, bušila, ciganke me dropile i gnjavile, da me samrtni znoj oblivo, samo da ne narodim dice. A zašto? Zato da živima bude lipo, na žive sam mislila, za nji sam se patila i svoje tilo mučila’.

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr