Je li ovo krah hrvatskog obrazovnog sustava?

14.3.2014.
8:25

Prijedlog novog nacrta Pravilnika o normi učitelja u osnovnim školama je izazvao veliko nezadovoljstvo u zbornicama jer se učiteljima, posebice likovne, glazbene, tjelesne i tehničke kulture, dio dosadašnjih radnih obveza od jeseni više neće uračunavati u punu normu, pa im prijeti smanjenje plaća i otkazi.

1.000 učitelja na cesti

Stipić ističe kako će samo 25 posto učitelja odgojnih predmeta nastaviti raditi u punom radnom vremenu, a u Sindikatu hrvatskih učitelja izračunali su da bi na cesti moglo završiti i do tisuću učitelja, a četiri tisuće njih, ne samo odgojnih nego i ostalih predmeta (osim hrvatskog i stranog jezika), moglo bi pasti na nepunu plaću, piše Slobodna Dalmacija.

Dok se danas u školama, osobito na poslovima zamjena, sve više angažiraju mladi bez zasnivanja radnog odnosa za 1.600 kuna, u “Preporodu” se pribojavaju da bi u budućnosti netko mogao zaključiti i da je za školu jeftinije na pojedinim poslovima zaposliti radnike agencija za privremeno zapošljavanje.

Privremeni radnici nemaju nikakva prava i manje su plaćeni

No, Hrvatska danas, upozoravaju sindikati, ima velikih problema s radom tih agencija koje ''iznajmljuju'' radnike tvrtkama i klijentima za privremene poslove. Tim je radnicima poslodavac agencija koja ih ''posuđuje'' klijentima, uglavnom tvrtkama, za poslove u trajanju od nekoliko sati, dana, mjeseci, a takav rad, prema sadašnjem ZOR-u, može trajati maksimalno godinu dana.

Problem je što su ti radnici najčešće manje plaćeni za isti posao koji obavljaju stalno zaposleni u tim tvrtkama, što se protivi ZOR-u. Agencijskim radnicima plaćeni su samo sati kod klijenta s kojim je agencija sklopila ugovor, nisu obuhvaćeni kolektivnim ugovorima pa ne uživaju nijedno pravo, čak ni plaćeni prijevoz ili bolovanje, a nemaju ni pravo na sindikalno udruživanje.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali