NEPOSLUH U STRANCI

JE LI OVO DOKAZ RASKOLA U HDZ-u? Otkriveno zašto je Hasanbegović u petak prekršio stranačku stegu

Zlatko Hasanbegović je u petak, zajedno s kolegicom iz Kluba zastupnika HDZ-a Brunom Esih, odbio sudjelovati u glasovanju o glavnom ravnatelju HRT-a Kazimiru Bačiću, iskazujući tako nezadovoljstvo načinom na koji je on izabran. Njih su dvoje u sabornici sjedili na svojim mjestima, ali se nisu uključili u elektronsko glasovanje.

Hasanbegović, član predsjedništva HDZ-a, tvrdi da je, poput velike većine ostalih zastupnika te stranke, tek u petak ujutro, kad je to objavljeno na sjednici saborskog Odbora za medije, doznao da se HDZ u konačnici opredijelio za Bačića, koji dotad nije bio u kombinaciji za glavnog ravnatelja, piše Novi List.

‘Saznao sam to kad i svi hrvatski građani. Onda su nam u 14 sati, pola sata prije glasovanja u Saboru, na Klubu zastupnika HDZ-a i službeno rekli da je Bačić naš kandidat. Izrazio sam tada nezadovoljstvo načinom odabira. Nitko nam nije objasnio zašto sada odjednom Bačić, zašto njega trebamo podržati. Jednako tako, prije tri mjeseca nitko nam nije rekao zašto Blagu Markotu moramo imenovati za vršitelja dužnosti glavnog ravnatelja, a u petak nam nije rečeno zbog čega on više ne valja”, kaže Hasanbegović i dodaje:

“Nije tu, dakle, riječ o tome da ja imam nešto protiv Bačića ili da bih htio da ravnatelj bude Markota ili netko treći. Nisu mi važna imena nego me smeta taj obrazac prema kojem se hrvatska politika vodi, evo, već 25 godina. Netko će reći što se ja tu bunim budući da se oduvijek tako radilo, ali jednostavno ne želim u tome sudjelovati. Sve je to neozbiljno’, rekao  je Hasanbegović za Novi List pojašnjavajući razloga svojeg protesta.

Dodao je kako je odlučio da neće glasovati jer, kako kaže, nije se u Saboru našao slučajno i ne želi se pretvoriti u zastupnika koji će godinama tamo biti, dizati ruku i ništa ne pitati. Za HRT kaže kako tamo postoje klanovi koji se izmijenjuju u upravljanju i smatra da osoba odabrana iz tog miljea ne može provesti potrebne reforme HRT-a. Smatra kako to mora biti netko izvana, s političkom snagom da napravi što je nužno.

Neposluh u HDZ-u

U petak poslijepodne, po završetku saborske sjednice, iz prostorije Kluba zastupnika HDZ-a u vrlo kratkom su razmaku izašli prvo Bruna Esih, potom Hasanbegović i na kraju Branko Bačić, predsjednik Kluba. Ovo je drugi slučaj neposluha u Klubu zastupnika HDZ-a u novom sazivu Sabora.

Krajem studenog, više je njihovih zastupnika, također i Hasanbegović, odbilo glasovati za skidanje imuniteta Stevi Culeju. Tada je premijer Andrej Plenković dojurio u Sabor kako bi smirio situaciju, a dio pobunjenih zastupnika istu je večer bio pozvan u njegov ured u zgradi Vlade gdje ih je on upozorio da se takvo što više ne smije ponoviti.

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr