TRESLO SE NA JUGU

POTRES JAČINE 4,2 UDARIO KOD ZADRA: Osjetio se diljem Dalmacije te u BiH; dva sata kasnije treslo se i kod Zagreba

Potres jačine 4,2 prema Richteru zatresao je područje oko Zadra, a osjetio se i diljem Dalmacije

Danas oko 13h seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su potres s epicentrom 51 kilometar istočno od Zadra, nedaleko od Prigrade i Benkovca, na dubini od 40 kilometara.

Magnituda potresa bila je 4,2 prema Richteru, a potres se osjetio diljem Dalmacije, javlja EMSC. Potres se osjetio i u Bosni i Hercegovini, javlja Radio Sarajevo.

Seizmolog Krešimir Kuk rekao je za N1 da je potres bio umjereno jak i magnitude 4,0 po Richteru. Međutim, naša Seizmološka služba na svom Twitteru potvrdila je da je potres ipak bio jačine 4,2 po Richteru.

Kuk je izjavio da je potres koji je u nedjelju pogodio područje oko Gračaca bio snažan no nije bilo dojava o materijalnim štetama, a poručio je i kako ga ne treba dovoditi u vezu s potresima iz zagrebačkog epicentralnog područja.

“Potres je bio umjereno jak do jak. Dakle, radi se o snažnom potresu koji se u užem epicentralnom području značajno manifestirao i osjetio što je izazvalo veliku zabrinutost građana. Osjetio se na širem području, skroz do Zadra, Biograda, Knina te je izazvao veliku uznemirenost stanovništva, makar do sada nismo primili dojavu o nikakvim materijalnim štetama”, rekao je Kuk za N1.

Naglasio je i kako potres ne treba povezivati s potresima iz zagrebačkog epicentralnog područja jer oni nisu direktno povezani. Područje oko Gračaca, Knina i južni dio priobalja je također jako seizmički aktivan i u njemu se potresi događaju, ustvrdio je. “Radi se o jakom potresu, ali ne tako jakom da bi trebao izazivati materijane štete i nadamo se da se radi o uobičajenoj sezmičkoj aktivnosti”, zaključio je seizmolog Krešimir Kuk.

“Gračac.. kratko ali poprilično osjetno”, “Na Crnopcu je dobro protreslo”,”Na kanjonu Zrmanje se zatreslo”, “Čula se jaka tutnjava i dobro je protreslo (Maslenica, pored Zadra)”, “Neugodan osjećaj u organizmu”, “Osjetilo se tutnjanje i tresnja, Biograd”, “Donji Lapac, osjetilo se drmanje par sekundi”, “Opet me prati po Hrvatskoj”, “Šibenik ,jaka tutnjava i podrhtavanje”, “Zveckalo je dobro”, “Osjetilo se lagano podrhtavanje i zveckale su čaše na ormariću”, “Kao da propadam”, neki su od komentara građana na stranici Emsc.csem.org.

Na Twitteru se javila jedna žena koja kaže da se nalazi u Zadru te da se moglo i čuti i osjetiti potres.

“Strašno, osjetilo se i to ne u valovima već kao da nešto propada. Užasno, 4,2. Osjetila sam već jedan u životu, ali ne ovako jak. Nema materijalne štete niti ozlijeđenih, hvala Bogu. Sada se smirujem, dolaze mi i djeca”, rekla je žena iz Obrovca za 24sata te dodaje kako sada zna kako su se osjećali Zagrepčani.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr