'Bajić je svoju plaću trebao dati novinarima koji su odradili njegov posao'

Saborska sjednica nastavljena je izvješćem Mladena Bajića o radu DORH-a u 2012.godini. Najzanimljiviji su bili podaci o radu USKOK-a za koji Bajić tvrdi da ima 94 posto uspješnosti presuda.

Laburist Branko Vukšić podsjetio je na izjavu tada oporbenog Zorana Milanovića da Hrvatskoj treba Eliot Ness, a ne Mladen Bajić.

“Ono što je 2010. godine glavnom državnom odvjetniku bila mana, danas je izgleda, vrlina. Što se promijenilo? Vlast. Odnos je, izgleda, ostao isti. Je li u međuvremenu gospodin Bajić postao Eliot Ness? Nije ili mi kukavni nismo primijetili tu nevjerojatnu metamorfozu”, rekao je Vukšić te podsjetio na slučajeve Šegon i Merzel.

Zastupnik laburista je dodao da bi svoju plaću trebao dati novinarima koji su odradili njegov posao i zbog toga gubili poslove.

Istančan osjećaj za vrijeme

“Za razliku od novinara koji nemaju osjećaj za politički samoodrživi tajming, koji nemaju vremena studirati što im koja informacija može donijeti, nego su prisiljeni brzati. Glavni državni odvjetnik ima istančan osjećaj za vrijeme. Kako ne bi završio u loncu”, izjavio je Vukušić.

Izvješće o svom radu pred zastupnicima podnosi glavni državni odvjetnik Mladen Bajić. U izvješću stoji kako je u 2012. godini došlo je do značajnog pada podnesenih kaznenih prijava u odnosu na 2011. godinu i to za 10%. Porast kaznenih prijava prisutan je jedino protiv nepoznatih počinitelja i to za 3% dok su protiv poznatih počinitelja prijave u padu. Jedan od razloga je stupanje na snagu novog Kaznenog zakona, po kojem su pojedina kaznena djela prešla u prekršaje.

Neriješeno 8.257 prijava

U radu protiv poznatih počinitelja riješeno je više od 42 tisuće prijava, a ostalo je neriješeno 8.257 prijava, od čega u državnom odvjetništvu 99 prijava ili 0,2% od ukupnog broja prijava u radu. Vlada je još krajem listopada prošle godine Saboru predložila prihvaćanje Izvješća, no i ukazala je na potrebu poduzimanja mjera za povećanje učinkovitosti rada državnog odvjetništva u istraživanju i procesuiranju ratnih zločina.

“Vlada izražava zabrinutost i smatra da te istrage treba intenzivirati: ne samo zbog potrebe rješavanja tog pitanja koje već predugo traje već i zbog toga što smo počeli gubiti čitav niz postupaka pred sudom za ljudska prava u Strasbourghu, što nas košta, a gubimo i zbog neučinkovitosti istraga”, rekao je ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

Afera za aferom

Oporbeni zastupnici zasigurno će iskoristiti prisutnost glavnog državnog odvjetnika Mladen Bajića kako bi doznali poduzima li DORH što po pitanju aktualnih afera vladajuće koalicije, onu bivšeg Linićeva pomoćnika Branka Šegona i sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić Merzel.

Povratak na Net.hr