VELIKA KOALICIJA / Zelena ljevica i tehnomenadžeri vodit će Zagreb, šljakeri su dobili otkaz, a za jednu se firmu traži - supermen

U Net.hr-ovom komentaru tjedna razgovaralo se o novim imenovanjima u Holdingu i budućnosti platforme Možemo

17.6.2021.
7:04
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U komentaru tjedna razgovarali smo o novoimenovanoj upravi Zagrebačkog holdinga, o neobičnom spoju zeleno-lijeve koalicije s tehnomenadžerima, i reakcijama javnosti na prve poteze Tomislava Tomaševića.

Je li iznenadio izbor osoba za NO Holdinga i Upravu?

Nakon što se u predizborno vrijeme Možemo doživljavalo naglašeno kao zeleno-crvenu kombinaciju, a protukandidati, posebno Miroslav Škoro u drugom krugu, su inzistirali na tome da se tu radi o skupu udruga koje će i u upravljanje gradom uvesti osobe sa zagrebačke aktivističke scene, izbor osoba koje su imenovane u Nadzorni odbor Holdinga i Upravu – svakako je bilo iznenađenje. To nisu menadžeri ili ekonomisti koje se vezivalo uz ljevicu.

Posebno je odjeknulo jako ime Ante Samodola, kojeg se u idejnom smislu smatralo desno orijentiranim. Bio je, primjerice kandidat Mosta za sređivanje stanja u Agrokoru. Samodol je i inače kontroverzna osoba, nedvojbeno stručan u području financija, ali iza njega je ostalo mnogo sudskih procesa, i dojam da teško funkcionira u timu. No, sada se pretpostavlja da je na njemu inzistirao Nikola Vuković, da je on njegov izbor – i vidjet će se kako će Samodol uspjeti profunkcionirati pod paskom Nikole Vukovića.

Sam Vuković je pak bio iznenađenje za hrvatsku poslovnu scenu, ali za novinare koji prate zagrebačke teme nije. Znalo se da je on bio u Holdingu visokorangirani menadžer i da je otišao nakon sukoba s Bandićem. A činjenica da je bio u Holdingu može biti dvosjekli mač: možemo se pitati kako to da nakon toliko godina u Holdingu nije uspio pokrenuti neke procese. Ili drugačije rečeno, može izgledati da je jedno vrijeme bio dio tima koji je gradio ovakvu mastodontsku tvorevinu, a da se onda razišao s ekipom.

No, bit će ključno vidjeti kakve će poteze sada za Holding najaviti Vuković, kako ga misli promijeniti, popraviti. Recimo, ovaj prvi potez da su imenovana dva člana uprave, a onda će se birati ostala tri člana uprave na natječaju zvuče kao da se misli zadržati glomazna upravljačka struktura. Zašto bi Holdingu uopće trebala uprava od pet članova? Ali pustimo Nikoli Vukoviću da predstavi prve poteze i da prođu barem tri mjeseca, da možemo valorizirati u kojem smjeru ide reorganizacija.

U Nadzornom odboru, iako je samo "običan" član, nesumnjivo dominira Ratko Bajakić. S obzirom na sastav, stječe se dojam da je on kreirao cijeli NO, pa i predložio za predsjednicu Suzanu Brenko, menadžericu koja je bila vezana uz golf-projekt na Srđu – protiv kojeg je i Udruga Srđ je grad, jedan od važnih partnera Možemo. Bajakić je investicijski menadžer koji je i prije izbora viđen u savjetu Možemo, a bio je i donator – te se može pretpostavljati da je bitan u postavljanju gospodarskog smjera Možemo i nakon izbora.

Naravno, za cijeli tim još uvijek ne znamo koliko je "lijevo",  ili pojednostavljeno, senzibiliziran za prava radnika, problematiku s kojom će se sada nova gradska vlast sigurno susretati u svim gradskim tvrtkama. No, tu će morati udarati tempo sam gradonačelnik i Možemo, jer u predizborno vrijeme je obećana i borba protiv korupcije, i racionalizacija poslovanja, ali i civiliziran odnos prema radnicima, onima koji doista rade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Otkazi u GSKG-u: početak rezova?

Najavljeni su otkazi za 35 zaposlenika Holdinga potkraj mjeseca, a radi se o radnicima koji su radili na ugovore na privremeno, o agencijskim radnicima i doista to ne bismo smjeli shvatiti kao ozbiljnu racionalizaciju poslovanja. Naime, radi se o ljudima koji su za male plaće, na vrlo nesigurnim ugovorima – radili punom parom. A s druge strane su uredi krcati osobama koje su zaposlene na prave ugovore, na neodređeno, na izmišljena radna mjesta, koji rade malo ili nimalo.

Izglednije je da se stara uprava nije usudila produljiti te ugovore, nego da se radi o "naredbi" nove uprave, odnosno Tomislava Tomaševića da se krene s tim otkazima. Jer prava racionalizacija broja zaposlenih mora uslijediti nakon analize učinkovitosti. Mi smo dosta i pisali o prekobrojnim menadžerima, i o ozbiljnoj disproporciji između radnika na terenu i menadžera – i racionalizacija bi morala krenuti s vrha. Drugim riječima, nedopustivo je da savjetnici za koje se ne zna što rade i dalje sjede u foteljama a stradaju oni koji su radili na terenu, na ugovore na privremeno.

Koliko je stabilan Možemo? Ili možemo očekivati – razilaženja?

Cijeli tim za sada funkcionira izuzetno stabilno, nema spletki, podmetanja, curenja informacija. Suočavamo se i s novim komunikacijskim standardima. Svim medijima je poslano priopćenje o imenovanjima u Holdingu – svi su saznali istovremeno, nije bilo ni puštanja probnih balona, niti spekulacija s kakvima se susrećemo na hrvatskoj političkoj sceni ili trgovanja informacijama.

Naravno, nakon faze priopćenja, mora doći i faza otvaranja, odnosno, dostupnosti za medije svih ključnih igrača. Vrijeme je da javnost čuje što novi šef Holdinga doista smjera, pa ćemo prema tome moći i analizirati daljnje poteze. Javnost također s velikim zanimanjem očekuje kako će se Možemo uhvatiti u koštac s drugim teškim zalogajem, sa ZET-om. Stanje je u ZET-u takvo da im je za tu tvrtku doista potreban – Supermen.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali