IZAŠAO IZ ZGRADE SUDA

TODORIĆA PUSTILI NA SLOBODU: ‘Idem doma. Ovo je mala pobjeda, sad sam građanin Engleske. Uskoro ćete me puno čuti, sve ću vas iznenaditi’

Ivica Todorić danas se ujutro predao londonskoj policiji. U poslijepodnevnim satima je saslušan te je nakon plaćanja jamčevine u iznosu 100.000 funti pušten na slobodu. Izrečene su mu mjere opreza pa mu je tako oduzeta putovnica i ne smije napuštati londonsku adresu. Ipak, on je vrlo zadovoljan današnjim ishodom.

NOVO 17:55 – ‘Drago mi vas je vidjeti, idem doma! Ovo je mala pobjeda, sada sam građanin Engleske’, rekao je Ivica Todorić prilikom izlaska sa suda.

Njegovi odvjetnici nisu ništa željeli komentirati.

‘Super, sve je bilo super. Uskoro ćete me puno čuti. Ja ću se od sada oglašavati’, rekao je Todorić. Upitan ima li kakvu poruku za Martinu Dalić, Todorić je rekao – ‘Nemam ja poruku za nju!’

Iako je do sad puno puta govorio da je žrtva političkog progona, to danas na sudu nije rekao. ‘Nisam imao na sudu priliku reći da sam žrtva političkog progona. Imat ćete me priliku još čuti. Još ću ja sve vas iznenaditi’, rekao je Todorić s kojim je u pratnji na londonskom sudu bila i supruga Vesna.

Dodao je i kako su ga kontaktrirali mnogi mediji te će se obraćati, kako putem medija, tako i putem svog bloga.

Pred westminsterskim sudom bila je i jedna slovenska novinarka koja ga je pitala je li mu žao što je upropastio Mercator. On se nije dao iznervirati te je rekao kako je Agrokor unaprijedio Mercator.

‘Dobili ste najbolji dućan u Europi. Dobili ste jedan perfektan biznis u Srbiji. To smo spojili. Imaju odličnu kompaniju tamo i više nigdje nisu negativni. Dođite jedanput da razgovaramo’, rekao je Todorić na pitanja o Mercatoru.


17:30 –  Kako javlja Nova TV,  Ivica Todorić platio je jamčevinu od 100.000 funti te je nakon toga pušten da se brani sa slobode. Osnivaču Agrokora oduzeli su putovnicu, dobio je sigurnosnu narukvicu te ne smije napuštati mjesto boravišta u Londonu sve do sljedećeg ročišta kojeg je londonski sudac zakazao tek 10. travnja 2018. godine.


17:13 –  Ivica Todorić izašao je pred suca londonskog suda. Neslužbeno se doznaje da je sudac iduće ročište zakazao tek za sljedeću godinu. Za sada, dakle, izručenja nema, doduše ne zna se još hoće li to sljedeće ročište Todorić čekati na slobodi.


17:05 – Kako javlja Nova TV, Ivica Todorić u ovim se trenucima nalazi u sudnici westminsterskog suda u kojoj je u tijeku saslušanje te bi se uskoro trebali doznati detalji.


16:30 Kako neslužbeno doznaje N1, Ivica Todorić stigao je na sud u Westminsteru, no ne zna se je li još saslušan. Na tom je sudu danas na rasporedu 11 sličnih saslušanja.


15:56 – Ključnu ulogu u operaciji oko lociranja Ivice Todorića odigrala je Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA). Kako javlja Dnevnik.hr, upravo je SOA britanskim kolegama dostavila sve podatke o Todoriću.

“Još su prije pet dana znali njegovu točnu adresu, dva broja telefona koja je koristio, ali i sve rute kojima se kretao i s kim se sastajao”, pišu.


15:05 – Agencija Reuters objavila je da je uhićeni osnivač Agrokora pred londonskim sudom rekao da se protivi izručenju Hrvatskoj. Todorić traži i da ga se pusti uz jamčevinu.


Todorićevi odvjetnici trebali bi odmah po predaji policiji pokrenuti postupak zaštite od izručenja s obrazloženjem zaštite od političkog progona. Kako piše N1, Todorić se u policijskoj postaji  pojavio u društvu svojih britanskih odvjetnika.

Policijska postaja Charring Cross u kojoj se predao Ivica TodorićFoto: Google

Todorić je navodno zadnjih dana marljivo skupljao novac za plaćanje jamčevine i kako stvari stoje mogao bi, nakon obavijesnog razgovora, biti pušten da se brani sa slobode.

PLENKOVIĆ O UHIĆENJU IVICE TODORIĆA: ‘ On kao okrivljenik ima prava i vjerujem da će ih koristiti, ali ne želim špekulirati’

VIJEST O TODORIĆEVOJ PREDAJI MUNJEVITO SE PROŠIRILA SVIJETOM: Objavili su je AFP, BBC…

Kako doznaje N1, Todorić će se već danas pojaviti pred sudom u Westminsteru, ali vrijeme saslušanja još nije poznato.

PREDSJEDNICA O TODORIĆU: ‘Čula sam da je u Velikoj Britaniji, ali ne znam na kojoj adresi’

Nedugo nakon što se vijest proširila hrvatskim medijskim prostorom oglasila se i hrvatska policija.

“Hrvatska policija zaprimila je obavijest da je Ivica Todorić (1951.) u 9.04 sati po lokalnom vremenu pozvan u policijsku postaju Charing Cross u Londonu gdje je i uhićen temeljem Europskog uhidbenog naloga koji je po nalogu ŽDO-a Zagreb raspisala hrvatska policija”, stoji u priopćenju MUP-a.

Informaciju da je Ivica Todorić uhićen po Europskom uhidbenom nalogu potvrdila je i londonska policija.

Vijest da se Todorić predao britanskim vlastima komentirao je i premijer Andrej Plenković.

“Slijedi uobičajena procedura. Todorić ima prava koja će sigurno koristiti, a o vremenskim okvirima ne želim spekulirati”, poručio je Plenković, prenosi N1.

Todorićevu predaju popratili su i novinari BBC-ja i Financial Timesa.

Akcija Agrokor počela je u rano jutro 16. listopada kada je policija upala u Kulmerove dvore, a istražitelji su zaposjeli i još nekoliko desetaka prostorija koje su koristili Todorić i njegovi pomoćnici. Tada je uhićeno 12 njegovih suradnika, dok su on i njegovi sinovi Ante i Ivan bili nedostupni hrvatskim vlastima. Ante i Ivan u međuvremenu su stigli u Hrvatsku i dali iskaz.

Više o akciji Agrokor pročitajte OVDJE!

Da se obruč oko Todorića polako steže objavili smo ranije danas – naime, kako piše novi Nacional, hrvatske su službe na dvije razine kontaktirale britanske vlasti i otkrile im točnu lokaciju na kojoj boravi Ivica Todorić.

Podsjetimo, hrvatsko pravosuđe ranije je izdalo crvenu tjeralicu za Ivicom Todorićem, unatoč prije raspisanoj tjeralici i izdanom Europskom uhidbenom nalogu (EUN).

Prije nekoliko dana je završio i na internetskim stranicama Europola zajedno s najtraženijim kriminalcima u Europi.

HRVATSKA ZNA TODORIĆEVU LONDONSKU ADRESU: Britanci su obaviješteni, ali još ništa ne poduzimaju. O svemu će odlučiti premijerka May

Povratak na Net.hr