Don Ivan Grubišić je prvi saborski zastupnik koji se javno odrekao saborske plaće i koji je zatražio ukidanje proračunskih dotacija strankama i nezavisnim listama.

Trećinu saborske plaće izdvaja za rad Udruge roditelja djece oboljele i liječene od malignih bolesti Sanus, dio daje i Udruzi Most, mjesečno plaća i dvije stipendije od 1.500 kuna te pomaže tri samohrane majke.

Na računu 81 tisuća kuna

Don Grubišić je i sam, kaže, bio zatečen iznosom koji je stigao na njegov račun polovinom prošle godine. Prema odluci Odbora za Ustav, pripala mu je 81 tisućua kuna, piše Slobodna Dalmacija.

Domaće zakonodavstvo je predvidjelo da strankama, nezavisnim listama i manjinskim zastupnicima godišnje pripadne iznos od 0,05 posto proračuna u četiri tromjesečne rate.

SDP-ovac Peđa Grbin, predsjednik Odbora za Ustav, koji će u lipnju, nakon objave izvještaja o izvršenju Državnog proračuna, donijeti odluku o novim financijskim tranšama za političke stranke i nezavisne zastupnike, ističe da postojeći model predstavlja prepreku sumnjivim donacijama.

Kaže da je financiranje iz proračuna brana od toga da stranke posegnu za svotama sumnjivih investitora i podlegnu pritiscima za dodjeljivanje poslova.

Uobičajen način financiranja

S Grbinom se slaže i SDP-ovac Šime Lučin, koji tvrdi da se utrošak novca iz proračuna može potpuno kontrolirati.

Šef Hrvatskih laburista Dragutin Lesar ističe da se svugdje u parlamentarnim demokracijama stranke financiraju na ovakav način.

"Drugog modela nema, parlamentarna demokracija ništa bolje nije izmislila", zaključuje Lesar.