OBRUŠIO SE NA STOŽER, ALI I BEROŠA / Đikić: 'Situacija je opasna. Odluka oko škola među gorim je odlukama koje su donijeli! Kao da vatrenu stihiju gasite dječjim špricama'

Đikić napominje kako je očito da su građani izgubili povjerenje u Vladu i Stožer

27.10.2021.
14:51
Goran Kovacic/PIXSELL

Pandemija koronavirusa u našoj državi svakim je danom sve gora i gora. Danas imamo 4571 novi slučaj zaraze, a preminulo je 26 osoba.

"Trenutačna situacija u Hrvatskoj je opasna za zdravlje građana i ozbiljna za gospodarstvo, školovanje i život građana, posebno tijekom jeseni i zime. Ta opasnost će trajati dok god se budemo ovako neodgovorno ponašali, omalovažavali opasnosti i dok god Stožer ne preuzme odgovornost, poveća procijepljenost i uvede pravilne mjere na vrijeme i počne slati jasne poruke građanima. Ovaj četvrti val odnijet će dosta veliki broj umrlih u Hrvatskoj, i predstavljat će opasnost i za produženje u zimske mjesece ili u pojavu petog vala", kaže znanstvenik Ivan Đikić za N1.

'Odluka oko škola je među gorim odlukama koje su donijeli'

Đikić napominje kako je očito da su građani izgubili povjerenje u Vladu i Stožer.

"Imamo nejasne odluke Stožera i obećanja o nekim smjernicama, ali bez jasnih poteza Vlade, prikrivajući samu ozbiljnost situacije.

Odluka Stožera da se zatvaraju škole na način kako je obavljeno jučer je među gorim odlukama koje su donijeli u borbi protiv ove pandemije, gora je čak i od odluke da se uvedu propusnice za kretanje među županijama pred Božić prošle godine koja nije polučila nikakav uspjeh i prekinuta je nakon tjedan dana", rekao je Đikić. Ipak, ovdje treba spomenuti kako je ta mjera ukinuta nakon što je 29. prosinca Baniju pogodio razoran potres.

'Ključ krize nije u rukama građanima, nego Vlade'

Ministar zdravstva Vili Beroš upozorio je kako je danas 611. dan krize i kako Hrvatska bilježi drugi najveći broj novozaraženih od početka epidemije, a poručio je i kako je ključ krize u rukama građana. Tu izjavu komentirao je znanstvenik Đikić.

"Problem je Stožera da premijer tvrdi da neće donositi nikakve nepopularne odluke, pa Stožer onda odugovlači i relativiziraju se ozbiljna upozorenja o opasnoj oluji širenja cirusa. Činjenice da je toliki postotak pozitivnih među testiranima je alarm za bilo kojeg epidemiologa i ne bismo si smjeli dopsutiti da dođemo do stanja takvog proširenog i opasnog širenja virusa unutar populacije.

Kada virus potpuno izbjegne kontroli onda se donose ovakve nejasne odluke koje zasigurno neće prekinuti ciklus širenja. To je kao kada idete gasiti ozbiljnu vatrenu stihiju dječjim špricama, a ne profesionalnim kanaderima. Jasno je da će u takvim uvjetima vatra odnijeti ogromne živote. Stoga bih korigirao ministra Beroša. Ključ borbe protiv ove pandemije nije u rukama građana nego je i ključ i odgovornost u rukama Vlade RH", objasnio je Đikić.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali