DVOJNO DRŽAVLJANSTVO

IRSKA IZRUČILA VOJNOG POLICAJCA JNA: Zlostavljao zarobljene Vukovarce u Srbiji

Irska je Hrvatskoj izručila Đorđa Stojakovića (55), Srbina iz Bobote kraj Vukovara, zbog optužbe da je počinio ratni zločin 19. studenog 1991. godine nad zarobljenim vukovarskim vojnicima.

Prema pisanju srbijanske udruge Veritas, Stojaković je izručen 17. srpnja temeljem europskog uhidbenog naloga. Uhićen je još lani 3. lipnja u Dublinu gdje je živio od 2002. godine. Istog dana je pušten iz pritvora da se brani sa slobode uz mjeru oduzimanja putovnice i obavezu da se tri puta tjedno javlja policiji.

Iživljavao se nad vukovarskim vojnicima

Optužnicom Vukovarskog ŽDO-a iz prosinca 2010. godine, Stojakovića se tereti da je u studenom 1991. godine, u Republici Srbiji, u blizini mosta Erdut – Bogojevo, gdje se zaustavio jedan autobus sa hrvatskim vojnicima zarobljenima u Vukovaru, kao pripadnik rezervnog sastava vojne policije JNA, zajedno sa više pripadnika iste jedinice, izveo iz autobusa sve zarobljenike a zatim  ih fizički i psihički zlostavljali, dok je Stojaković osobno zlostavljao dvojicu.

Protiv Stojakovića istraga je otvorena u lipnju 2010. godine, a optužnica je podignuta u prosincu iste godine. Postupak se vodi pred Županijskim sudom u Osijeku.

Prema pisanju Veritasa, Stojaković je u inkriminirano vrijeme bio aktivni pripadnik JNA u činu starijeg vodnika te posjeduje državljanstvo i Hrvatske i Srbije.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr