ODLUČILA VLADA

IMENOVAN NOVI RAVNATELJ POLICIJE: Policajac najbliži ministru Orepiću preuzeo važnu funkciju

Za novog ravnatelja hrvatske policije Vlada je danas imenovala Marka Srdarevića, dosadašnjeg obnašatelja dužnosti načelnika Uprave kriminalističke policije.

Srdarević je i slovio kao najizvjesniji kandidat jer ima iznimno povjerenje ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića. Orepić je nakon što su zbog velike afere s nestankom zlata iz policijskog sefa u Heinzelovoj ulici smijenjeni dotadašnji čelni ljudi, postavio ljude kojima je on dao ovlasti.

Među njima je bio i Marko Srdarević, koji je tako od travnja ove godine vodio kriminalističku policiju. Sada se očekuje raspisivanje natječaja za načelnika Uprave kriminalističke policije, no nije isključeno da ministar Orepić ponovno postavi nekoga po vlastitom izboru i da mu ovlast za vođenje tog ključnog policijskog sektora.

Vodio splitsku policiju

Srdarević je u Zagreb stigao iz Splita, gdje je od listopada 2013. godine bio na čelu Policijske uprave. I tu funkciju obnašao je iščekujući natječaj za načelničko mjesto, no u dva navrata natječaji su poništavani. On se pak nikad na natječaje nije javljao. Srdarević je bio i zamjenik Zorana Petričevića, načelnika PU splitsko-dalmatinske, koji je smijenjen 2013. godine.

Iako poznavatelji prilika u policijskom sustavu hvale Srdarevića, pogotovo njegov angažman u organizaciji poslova što ih obavljaju temeljni i prometni policajci koji ulicama patroliraju u odorama, zamjera mu se manjak iskustva u radu kriminalističke policije.

Afera svastika

Doduše, kao čelni čovjek Policijske uprave bio je upoznat s kriminalističkim istraživanjima što su ih njegovi inspektori provodili. Zanimljivo je da je Srdarević prošao prilično neokrznuto u ‘aferi svastika’ – iscrtavanju kukastog križa na stadionu na Poljudu zbog čega još uvijek nitko nije prijavljen.

Doznajemo da će Zvonimir Vnučec, koji je od travnja vodio Ravnateljstvo policije, ostati na funkciji zamjenika ravnatelja, dok je drugi zamjenik još uvijek Dražen Vitez.

Vnučec je najprije policiju vodio jer je za to dobio ovlast kao zamjenik tada smijenjenog ravnatelja Vlade Dominića, no kada je zakonski rok od šest mjeseci za to istekao, Vlada ga je postavila na temelju Zakona o prijenosu vlasti.

Tko će voditi kriminalističku policiju?

Potkraj listopada ipak je raspisan natječaj za glavnog ravnatelja na koji se javilo 16 kandidata. No, od početka se znalo da najviše šanse uz Srdarevića ima još Predrag Brkopac, iskusni kriminalist blizak Boži Petrovu. No, Brkopac je u međuvremenu postavljen na čelo Uprave za posebne poslove sigurnosti. Nije isključeno da će, nakon što je ostalo upražnjeno mjesto na čelu Uprave kriminalističke policije upravo on doći na tu funkciju.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr