'IMAMO 6 MUTACIJA VIRUSA KOJE JOŠ NISU ZABILJEŽENE U SVIJETU': / Molekularni biolog upozorio - indijski soj samo što nije stigao i kod nas

'Koliko sam vidio, na biralištima je bilo sve pod kontrolom, glasači su imali maske, vlastite olovke, a nakon izbora nije bilo pretjeranog druženja u stožerima', rekao je Vugrek

17.5.2021.
14:55
Emica Elvedji/PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Molekularni biolog Oliver Vugrek, voditelj laboratorija za naprednu genomiku s Instituta Ruđer Bošković, rekao je jutros u emisiji HRT-a "Studio 4" da ne očekuje veliki porast novozaraženih koronavirusom nakon lokalnih izbora.

"Ne očekujem preveliki rast broja novozaraženih nakon jučerašnjih izbora, ljudi su već naučeni u više od godinu dana epidemije. Koliko sam vidio, na biralištima je bilo sve pod kontrolom, glasači su imali maske, vlastite olovke, a nakon izbora nije bilo pretjeranog druženja u stožerima, bilo je manjih skupova i bilo je dobro organizirano", dodao je.

Indijski soj nije zabilježen u Hrvatskoj

Govoreći o indijskoj varijanti koronavirusa, Vugrek je objasnio da se mutacije u virusu događaju spontano, što nije ništa novog, te da se otprilike događaju jedna do dvije mutacije mjesečno. Od početka travnja gdje smo proveli zadnju analizu na 24 uzorka vidjeli smo dosad nezabilježene mutacije. To nije ništa neobično, mutacije dolaze i odlaze. Neke, poput indijskog soja, koji virusu daju neku prednost, brze širenje i neke druge mehanizme oni će se zadržati u populaciji", rekao je.

"Za sada, koliko ja znam, nema nekih spoznaja da je indijski soj smrtonosniji. Takve sojeve moramo pratiti, a u Hrvatskoj još nije zabilježen indijski soj, za razliku od Slovenije gdje je već prisutan. No vjerojatno će stići i do nas u nekom skorom vremenu i ne može se predvidjeti kada ćemo detektirati", rekao je Vugrek.

Potvrđeno šest varijacija

Istaknuo je da mutacija ne mora biti uvezena, nego se može spontano dogoditi u bilo kojoj državi. "Na temelju naših rezultata vidimo šest varijacija u genomu koji još u svijetu nisu zabilježeni i 13 koje nisu zabilježene u Europi. To su neke normalne pojave u virusu, da virus mutira", rekao je Vugrek.

Naveo je da bi trebalo više sekvencirati viruse iz više razloga. "Prvo iz molekularno-bioloških razloga jer je moguće da se mutacijom izmjeni regija koju otkriva PCR test i može biti lažnih negativnih rezultata PCR testiranja. Zato je potrebno redovito sekvencionirati genom, posebno regije koje su bitne za PCR test. Kompletni genom virusa moguće je sekvencionirati u roku od pet dana u laboratoriju Instituta Ruđer Bošković".

Kaže da bi se tada mogli izolirati kontakti da se suzbije daljnje širenje i dobila se prednost u sprječavanju širenja tih nekih tzv. "opasnih" virusa odnosno onih koji su pod povećalom. "U Hrvatskoj imamo i drugih sojeva. Primjerice gledao sam što je nedavno objavio HZJZ i nije spomenuo njujorški soj koji je prisutan u Hrvatskoj. Imamo dva uzorka, posljednji prije desetak dana. Njujorški soj pojavio se u siječnju u New Yorku i prisutan je kod nas i nema ga u tablici HZJZ-a", otkrio je Vugrek.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali