banner

SITUACIJA U ISTRI

IMALI SU TITULU ZELENE OAZE, A SADA BILJEŽE SVE VIŠE ZARAŽENIH: ‘Situacija nije alarmantna, ali…’

Na koronavirus testirat će se svi ili barem velika većina sudionika otvaranja dionice Ipsilona

“Istra više nije posljednja zelena oaza na svijetu, a veći broj novoboljelih na dnevnoj bazi postao je konstanta”, piše danas Glas Istre. U Istri je jučer zabilježeno 76 pozitivnih slučajeva zaraze koronavirusom, a među zaraženima se nalaze i neki politički dužnosnici koji su prošlog četvrtka prisustvovali otvaranju novog dijela Ipsilona, 18 kilometara duge dionice Pazin – Cerovlje. Od prisutnih su pozitivni nalaz dobili ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i gradonačelnik Pazina Renato Krulčić.

Glas Istre neslužbeno doznaje da će se testirati svi ili barem velika većina sudionika otvaranja dionice Ipsilona. Osim toga, u samoizolaciji se službeno nalaze istarski župan Fabrizio Radin, gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga i saborski zastupnik Anton Kliman. Otvaranju na Ipsilonu su prisustvovali i pomoćnik ministra gospodarstva Zvonimir Novak, državna tajnica u ministarstvu gospodarstva Dunja Magaš, te pulski gradonačelnik Boris Miletić.

HOSPITALIZIRAN PRVI ČOVJEK OBRANE OD KORONE U ISTRI: Ima respiratornih problema, negativan je na Covid

Zaraza se širi lokalno

Načelnik istarskog Stožera Dino Kozlevac rekao je za Glas Istre da se zaraza širi lokalno no tvrdi da stanje i dalje nije alarmantno. “Više je slučajeva nego u zadnje vrijeme, importi koje smo imali posljednjih tjedana rezultiraju prijenosom u obitelji, među obiteljima, među građanima koji su povezani, imamo i pojedine firme koje su u cijelosti zatvorene. Nepridržavanje mjera i distance rezultiraju prenošenjem virusa.

Dobro je što nema novog importa, što znamo trag virusa i možemo ga slijediti. Građane bih i dalje pozvao na ozbiljnost i na poštivanje mjera. Znam da je teško pridržavati ih se 100 posto, ali pridržavanje uvelike umanjuje vjerojatnost širenja. Situacija i dalje nije alarmantna, imamo izliječenih gotovo koliko i oboljelih, stanje je za sada zadovoljavajuće, s tim da situaciju moramo pomno pratiti”, rekao je.

Kaže da će se brzi testovi početi primjenjivati sljedećih dana te napominje da “priča nije crno bijela”, budući da su PCR testovi ipak najpouzdaniji. Nije želio više komentirati novo širenje zaraze na otvaranju dijela Ipsilona te je samo rekao da zasad, osim pozitivnih nalaza Butkovića i Krulčića, nema novih slučajeva.

SPOMINJE SE I KARANTENA? Još jedan grad u problemu zbog velikog broja zaraženih; Vlasnik kafića: ‘Bez neke represije neće biti reda’

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr