Od prošlog tjedna, na Zagrebačkom velesajmu započelo je masovno cijepljenje, no odaziv nije onakav kakav se očekivao.

Zbog toga su pozive na cijepljenje počeli dobivati i mlađi ljudi, koji bi inače na red trebali doći tek nakon što se procijepi sva rizična populacija, odnosno nakon što završi druga faza u kojoj se cijepe samo osobe starije od 65 godina.

Stariji otkazuju jer ne žele AstraZenecu

Iz Ministarstva zdravstva su za Index kazali da je istina da se zovu mlađi, a razlog je to što se stariji pozvani ne žele cijepiti AstraZenecom.

“Ovaj tjedan masovni punkt na Zagrebačkom velesajmu počinje raditi punim kapacitetom. Kako je riječ o velikom pogonu Paviljona br. 6 koji u dvije smjene može primiti do 5000 građana, a obiteljski liječnici su registrirali otkazivanja u prioritetnim narudžbama za utorak, 13. travnja, pozvana je i mlađa populacija preko platforme cijepise.zdravlje.hr kako bi se u potpunosti popunio kapacitet masovnog punkta", piše Ministarstvo.

"Važno je istaknuti kako je isključivi razlog pozivanja mlađih građana otkazivanje termina starijih zbog nepovjerenja u cjepivo Astrazenece. Pozivi za srijedu, 14. travnja, slijedit će isti princip odnosno slat će se danas tijekom dana građanima iznad 65 godina i kronično oboljelima, te u slučaju otkazivanja, slobodni termini će se prepuštati ostalima koji su spremni odazvati se pozivu na cijepljenje", piše Ministarstvo.