idu prema mađarskoj

I DALJE PRISTIŽU: Tijekom noći u RH stiglo više od 2000 izbjeglica, broj smanjen zbog lošeg vremena

Broj pristiglih izbjeglica lagano opada. Od početka migracijske krize do petka u 9 sati  u Republiku Hrvatsku ušlo je 97.367 migranata, javlja MUP.

Od ponoći do 9 sati u Republiku Hrvatsku ušlo je 2.293 migranta preko graničnih prijelaza Tovarnik i Bapska te su tijekom noći i jutra prevezeni prema mađarskoj granici (vlakom i autobusima). U privremenom prihvatnom centru u Opatovcu trenutačno se nalazi 2.082 migranta.

I dalje se očekuje priljev migranata s područja Republike Srbije., a brojka od 100 tisuća mogla bi biti dosegnuta do kraja dana, ili noćas.

Ostojić: Danas će se  dosegnuti broj od 100 tisuća

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić izjavio je u petak u Opatovcu kako je u Hrvatsku do sada ušlo 97.367 migranata, a broj od 100 tisuća mogao bi biti dosegnut do kraja dana, ili noćas.

U izjavi medijima, ispred prihvatnog izbjegličkog centra u Opatovcu, Ostojić je rekao kako se u centru trenutačno nalazi nešto manje od dvije tisuće ljudi, i svi su u transferu prema vlaku, koji vozi prema Mađarskoj.

Dodao je kako su se ostvarila očekivanja da će tijekom noći biti povećan dolazak izbjeglica ali, istaknuo je, nije bilo nikakvih problema ili izgreda te sve funkcionira uobičajeno.

Na novinarsko pitanje je li razrađen plan ako se izbjeglice eventualno pojave na jugu Hrvatske, ministar Ostojić odgovorio je kako se “Hrvatska odlučila da vrata onima koji budu morali biti u tranzitu prema mjestima gdje žele ići, budu na ovome području, i to ne bilo gdje”. Poručio je kako sada funkcioniraju prolazi na Bapskoj i Tovarniku, te da “svi koji budu pokušavali preko juga, a dolje ima dovoljno policijskih snaga, i tu je stvar vrlo jasna, tamo nema prolaza”.

Do kraja 2016. godine očekuje se 1,4 milijuna izbjeglica

Broj migranata i izbjeglica koji stižu na obale Grčke ovaj se tjedan smanjio zbog lošeg vremena, ali će se opet povećati s poboljšanjem vremenskih prilika, priopćilo je u petak Visoko povjerenstvo UN-a za izbjeglice (UNHCR).

Ove se godine na rizično putovanje čamcima i brodicama prema Grčkoj odvažilo skoro 400.000 ljudi, većina od 520.000 koji su prešli Sredozemlje, a samo 25. rujna to je učinilo njih 6600. No, dan poslije ih je pristiglo tek 220, a u četvrtak 1500, pojašnjava UNHCR.

“Vjetrovito i hladnije vrijeme je putovanje morem od Turske do Grčke učinilo još opasnijim. U srijedu su izvedene četiri odvojene spasilačke akcije na Lezbosu, u kojima su spašene 283 osobe”, rekao je glasnogovornik UNHCR-a Adrian Edwards.

UNHCR očekuje dolazak 1,4 milijuna ljudi u Europu tijekom ove i iduće godine.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr