HUP O OGRANIČAVANJU RADA NEDJELJOM: / 'Ovo nije dobar trenutak za to, trgovci ionako imaju manje posla'

Ako Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja namjerava ići sa zakonskim rješenjem koje bi ograničavalo rad nedjeljom,

27.10.2020.
15:31

HUP-Udruga trgovine poručila je u utorak da vrijeme krize uzrokovane pandemijom Covida-19 nije dobar trenutak za nametanje dodatnih ograničenja u radu trgovina, pa tako i za rad nedjeljom, a da se, ukoliko se ipak donese zakon koji bi ograničavalo taj rad, uvede prilagodba od najmanje godinu dana.

"Trgovci su ionako suočeni sa smanjenom poslovnom aktivnosti te nemogućnosti planiranja i neizvjesnostima koje donosi ova kriza. Potencijalni gubitak radnih mjesta uzrokovan ovakvim odlukama dodatno bi produbio razmjere postojeće krize"; istaknuto je u priopćenju Hrvatske udruge poslodavaca.

Poslodavci okupljeni u HUP-Udruzi trgovine istaknuli su i da je za očekivati nastavak trenda pada prodaje zbog smanjenog povjerenja potrošača, pogoršanja na tržištu rada te promijenjenih navika potrošača.

'Jedan dio nedjelja mora biti radni'

Stoga, ukoliko Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja namjerava ići sa zakonskim rješenjem koje bi ograničavalo rad nedjeljom, prijedlog Izvršnog odbora HUP-Udruge trgovine je da se u tom slučaju uvede razmjerna prilagodba, odnosno rok za primjenu od najmanje godine dana nakon stupanja na snagu novog zakona, zaključuje se u priopćenju.

Premijer Andrej Plenković nedavno je najavio da će Vlada tijekom ovoga mandata predložiti zakon o radu trgovina nedjeljom, koji će tražiti balans između onoga da se u načelu ne radi, a da se omogući, osobito zbog turizma i gospodarstva, jedan broj nedjelja koji bi bio radni.

Prema posljednjim podacima DZS-a, u Hrvatskoj je u kolovozu potrošnja u maloprodaji pala 8,6 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je već šesti mjesec zaredom kako je potrošnja pod utjecajem koronakrize pala na godišnjoj razini.

Možda će te zanimati

Friteza Pro Delimano
Od 479,95knOd 599,95kn
Pržena hrana s manje masnoće? Moguće je uz Pro fritezu na vrući zrak. Naručite Online.

Telegram

Još iz rubrike

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali