Play ponuda

Hrvatska će u Haagu biti proglašena agresorom!

shimmer fallback
1.5.2011.
11:02
Play ponuda

Nobilo je kazao kako će pravno i politički gledano presuda Prliću i ostalima biti daleko teža.

"Jer, s jedne strane, najvjerojatnije će biti potvrđen udruženi zločinački pothvat. S druge strane, bit će utvrđeno da su ta djela počinjena u okolnostima međunarodnog oružanog sukoba, to jest BiH, odnosno Bošnjaka i Hrvatske. Budući da je sukob bio na teritoriji BiH, Hrvatska će tu biti označena kao agresor. Kao što je u slučaju Gotovina kazano da se sve događalo tijekom međunarodnog oružanog sukoba u Hrvatskoj, odnosno da je Srbija bila agresor. S povijesno-političkog stanovišta, presuda Prliću mogla bi biti prilično loša za Hrvatsku", kazao je Nobilo.

Sukob između BiH i Hrvatske potvrđen u već nekoliko presuda

Međunarodni oružani sukob između BiH i Hrvatske, podsjetio je Nobilo, potvrđen je već u nekoliko pravomoćnih presuda na haškom sudu. Između ostalog, na suđenju Dariju Kordiću i Mladenu Naletiliću Tuti...

"Tu se, također, opisuje da su te osobe počinile zločine u dogovoru i organizaciji s Franjom Tuđmanom, Gojkom Šuškom i drugima. Možda drugačijim terminima, ali taj zločinački pothvat već je opisan i postoji u pravomoćnim presudama... Ali, to nije dospjelo do svijesti javnosti", ocijenio je Nobilo.

SAO Krajina i Herceg-Bosna: isti paralelizam

Komentirajući tvrdnje zastupnice Đurđe Adlešić, koja je pokrenula inicijativu za hitno formiranje stručne grupe koja bi "prikupila argumente za rušenje teze o udruženom zločinačkom pothvatu koji je sijao genocid u BiH", Nobilo je kazao kako su to najobičnije političke manipulacije usmjerene prema domaćem javnom mnijenju. To je, kazao je, 'samo obični kvazipatriotizam'.

"Rat u BiH, pravno gledajući, ilegalno su vodili Franjo Tuđman i vrh hrvatske države. Sabor, koji je jedini bio nadležan za upotrebu Hrvatske vojske van granica zemlje, nikada nije donio odgovarajuću odluku u vezi s tim. Deklaracijom o Domovinskom ratu iz 2000. godine, Sabor je samo zaštitio ilegalnu upotrebu Hrvatske vojske. Projekt Herceg-Bosne bio je marionetski projekt u rukama vrha HDZ-a i Tuđmana. Cijela Herceg-Bosna djelovala je kao agent u ime Hrvatske, jednako kao što su SAO Krajina i pobunjeni Srbi u Hrvatskoj djelovali u ime i za račun Srbije. To vam je isti paralelizam", zaključio je Nobilo.

Vezani članci:

arti-201102080034006 arti-201006020412006 arti-201004160130006 arti-201104170101006 arti-201104150446006

Play ponuda
Play ponuda