POSLALI UPOZORENJE

HND I SNH OSUDILI PRIJETNJU OTKAZOM NOVINARU MIJIĆU: ‘Njegova borba za kolege dovela je do prijetnji’

Predsjednica SNH-a Maja Sever ocijenila je na konferenciji za novinare da je predloženi otkaz ugovora o radu Branku Mijiću nezakonit na formalnoj i svim drugim razinama, a sindikatu nije dostavljen niti jedan valjani dokaz kojim bi se opravdao otkaz

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) osudili su u četvrtak prijetnje otkazom potpredsjedniku HND-a i novinaru Novog lista Branku Mijiću, te upozorili na novi val otkaza u medijima ističući da je otkaz dobilo pet novinara Al Jazeera Hrvatska.

Predsjednica SNH-a Maja Sever ocijenila je na konferenciji za novinare da je predloženi otkaz ugovora o radu Branku Mijiću nezakonit na formalnoj i svim drugim razinama, a sindikatu nije dostavljen niti jedan valjani dokaz kojim bi se opravdao otkaz.

“Mijić trideset i pet godina radi ovaj posao. Vrlo je glasan, vrlo jasan i aktivan u borbi za prava novinara. Smatram da je upravo ta borba i dovela do prijetnje otkazom”, istaknula je Sever. Najavila je sindikalnu pomoć Mijiću u borbi za njegova prava, ali i prava drugih ugroženih novinara, naročito u Novom listu, kojeg napuštaju ili već su napustili mnogi dobri i kvalitetni novinari.

‘Glavni motiv za otkaz Mijiću njegovo djelovanje kroz HND’

Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko ustvrdio je kako je glavni motiv za otkaz Mijiću njegovo djelovanje kroz HND i upozoravanje na nepravilnosti u Novom listu, čija se uprava ponaša “poput kamikaza koji tu kuću vode u propast”.

To je udar na HND, ali i na novinarsku struku kojoj poslodavci svakodnevno prijete otkazima, rekao je Zovko dodavši da je u jednom danu u zagrebačkom dopisništvu Al Jazeere pet novinara dobilo otkaze bez prethodne najave i obrazloženja.

Čelnici HND-a i SNH ponovno su istaknuli potrebu hitnog donošenja posebnog paketa mjera dugoročne pomoći novinarskom i medijskom sektoru, koji se još nije oporavilo od krize 2008., a sada je ponovno ugrožen krizom zbog koronavirusa.

Povratak na Net.hr