HDZ SMJENJUJE NADZORNI ODBOR HRT-a: / 'Pokazali su pravno neznanje i neodgovornost, žele zaštititi kriminal iz Radmanova vremena'

Image
Foto: PIXSELL, Patrik Macek

HDZ je ipak odlučio smijeniti Nadzorni odbor HRT-a.

13.7.2017.
8:40
PIXSELL, Patrik Macek
Play logo

O smjeni članova NO-a HRT-a govori se otkad je nedavno usvojio izvješće o provedbi nadzora zakonitosti rada i poslovanja HRT-a za 2016. godinu. U tom izvješću koje je upoućeno saborskim zastupnicima navodi se i niz nepravilnosti koje su uočene u radu javne televizije, a zbog "slučajeva koji su mogli biti posljedica mogućih koruptivnih radnji i nezakonitih aktivnosti pojedinih osoba". Nadzorni je odbor izvješće proslijedio i DORH-u.

Prema tom izvješću, nabava audiovizualnih djela od nezavisnih proizvođača obavljala se netransparentno, ugovori s nekim nezavisnim producentima sklapali su se prije isteka roka za predaju prijava, a sporne su i izvansudske nagodbe poput one s ravnateljem poslovne jedinice Poslovanje HRT-a Mislavom Stipićem. U javnost je, pak, isplivao i neobičan ugovor koji s tom kućom ima Antun Vrdoljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jutarnji list od upućenih izvora doznaje da će se smjena Nadzornog odbora tražiti navodno zbog četiri odluke - triju Trgovačkog suda te jedne Upravnog suda. Vezano je to dijelom uz to što je Trgovački sud odbio zahtjev NO-a da se imenuje privremeni ravnatelj kad je istjecao mandat Siniši Kovačiću, a četvrta se odnosi na dopis NO-a predsjedniku Sabora.

Zahtjevaju se i istrage

U tom dopisu upozorava se na povredu odredbi javnog natječaja oko uvrštenja valjanosti kandidature Ivice Zadre u natječajni postupak, što je dijelom poslije koristio povjesničar Josip Jurčević u tužbi protiv HRT-a.

"Nadzorni odbor pokazao je eklatantno pravno neznanje i neodgovornost", kazao je sinoć izvor iz HDZ-a. Ističe da će saborski Odbor ultimativno tražiti da se provedu sve istrage o eventualnim nepravilnostima i nezakonitostima od razdoblja kad je ravnatelj bio Goran Radman do danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Potpuna je neistina da se želi zaštititi kriminal, a prava je istina to da NO time želi zaštititi kriminal iz Radmanova razdoblja. Riječ je o NO-u u kojem većinu čine ljudi koji su izabrani na prijedlog SDP-a 2015. godine. Funkcija tog NO-a nije ništa drugo nego da se zataškaju stvari iz Radmanova vremena i da se blokiraju svi pokušaji sređivanja stanja na HRT-u", tvrdi sugovornik iz HDZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Članovi Nadzornog odbora koji bi mogli biti razriješeni su predsjednica Anja Šovagović Despot, zamjenica predsjednice Katarina Bakija te članovi Miroslav Grgić i Šenol Selimović.

BKFC 50
Superstar
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Ja sam Zlatan
Señorita 89
Britain's Got Talent
default_cta
Tri sestre
Play logo