KOALICIJA SE ZOVE IMENOM NOVIM / HDZ i Domovinski pokret, nakon sukoba, razmišljaju o 'programskoj suradnji' u 20-ak gradova, općina i županija

Nakon što su u tri izborna ciklusa bili 'na ratnoj nozi' HDZ i DP morat će surađivati ako žele izbjeći nove izbore

1.6.2021.
18:51
Pixsell

Izborna je utrka završila i poznati su svi pobjednici. Teške riječi sad mijenja pragmatika, jer će do jučer ljuti rivali ponegdje morati surađivati. Pragmatika je riječ koja se najčešće spominjala u taborima HDZ-a i Domovinskog pokreta, stranaka koje su na "ratnoj nozi" još od predsjedničkih izbora. No, ako žele izbjeći nove lokalne izbore, morat će naći načina za suradnju u dvadesetak lokalnih jedinica i nekim županijskim skupštinama, piše Večernji.

U te se jedinice ubraja i Splitsko-dalmatinska županija, gdje je HDZ-ov Blaženko Boban u drugom krugu dobio još jedan mandat župana. U prvom krugu je HDZ-ova lista ostvarila najbolji rezultat ikada u Županijskoj skupštini, ali s manje od 33 posto osvojenih glasova mora tražiti koalicijske partnere i dalje od Kerumova HGS-a. Kao prve opcije nameću se Domovinski pokret i Most.

U stranci Bože Petrova ne razmišljaju dalje od "programske suradnje", jer su u županiji i ponekim gradovima i općinama isti ljudi koji vladaju godinama i ne donose ništa dobro. "Koalicija s ljudima koji vode dokazano lošu politiku za nas bi bio politički harakiri, jer mi i postojimo zbog loše politike HDZ-a", komentirao je jedan Mostov dužnosnik, dodavši da bi konačnu odluku o formiranju vlasti tamo gdje se traže njihove ruke trebali donijeti u utorak na sjednici predsjedništva.

Kampanja je jedno, a politika drugo

O tome će u isto vrijeme odlučivati i u Domovinskom pokretu, u kojem, sudeći po reakcijama, ne zaziru od koaliranja s HDZ-om, iako su u tri izborne kampanje bili u konstantnom sukobu. No, iz stranke poručuju da je kampanja jedno, a politika drugo. Navode da se u nedavnoj kampanji za lokalne izbore nisu toliko žestoko sukobljavali s HDZ-om kao u ranijim kampanjama. Ističu da će neovisno o tome donijeti odluke o mogućim programskim suradnjama. No, DP će imati svoje uvjete i neće se dati ucjenjivati ponavljanjem izbora ili prozivati zbog toga.

Zanimljivo će biti vidjeti rasplet događaja u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, gdje je kandidatkinja Domovinskog pokreta Dubravka Dragašević ispala u prvom krugu, da bi u drugom podržala bivšeg župana Damira Bajsa koji je okupio uglavnom stranke ljevice. No, podršku je povukla čim su je HDZ-ovci kritizirali da je u dobrim odnosima s ljevicom. Na kraju je županom postao HDZ-ov Marko Marušić, a DP je već krenuo u pregovore o suradnji u Županijskoj skupštini. No, u HDZ-u su skloniji surađivati s HNS-om i zastupnikom češke manjine Vladimirom Bilekom, računajući da oni neće imati nikakve koristi od podrške sad već bivšem županu Bajsu.

Penavi treba HDZ

No, HDZ je bitku bio i protiv svojih bivših članova, posebice u Vukovarsko-srijemskoj županiji, gdje je dojučerašnji dožupan i HDZ-ovac Josip Dabro izgubio izbore. No, zato su Damir Juzbašić i Ivan Penava, kao nezavisni kandidati, dobili nove gradonačelničke mandate u Županji i Vukovaru. Posebno je zanimljiva situacija u Vukovaru. Naime, Penavinoj listi u Gradskom vijeću do većine nedostaje samo jedan mandat. Zbog toga je bivši HDZ-ovac ponudio ruku suradnje svima, pa i svojoj bivšoj stranci.

Možda će te zanimati

Friteza Pro Delimano
Od 479,95knOd 599,95kn
Pržena hrana s manje masnoće? Moguće je uz Pro fritezu na vrući zrak. Naručite Online.

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali