Prvi na listi Domovinskog pokreta u I. izbornoj jedinici, Zlatko Hasanebgović, izborio je ulazak u Hrvatski sabor. Za RTL je komentirao prve privremene rezultate izbora, kazavši kako je Domovinski pokret ostvario dobar rezultat.

"Riječ je o preliminarnim rezultatima. Mnoštvo je rubnih mandata, a ono što je najvažnije s naše točke gledišta jest da je Domovinski pokret ostvario cilj i etablirao se kao treća politička snaga", kazao je Hasanbegović.

'Pred Hrvatskom su dvije ključne alternative'

Ustvrdio je da se Hrvatska nalazi pred ključne dvije alternative.

"Ili će se stvoriti snažna parlamentarna većina koja će biti izraz autentične političke volje ili će se ostvariti putem različitih neprincipijelnih trgovačkih koaliranja. Sve to je u ovoj fazi špekulacija, da ne kažem gatanje. Ključna odgovornost za daljnji smjer i razvitak hrvatske politike je na gospodinu Plenkoviću i HDZ-u", smatra Hasanbegović.

Autentična bi bila ona većina u kojoj, kaže, neće arbitrirati ni saborski zastupnici koji su izabrani s malim brojem glasova, a ni Bruxelles niti neko drugo središte moći.

"Autentična većina je ona koja jedina može donositi promjene, a jedina korjenita promjena jest reforma izbornog zakonodavstva, što je preduvjet za pretvaranje Hrvatskog sabora ne u poprište različitih trgovina, već u autentično predstavništvo hrvatskog naroda", pojasnio je.

Hasanbegović je, na pitanje je li ta autentična većina ona koju bi činili HDZ i Domovinski pokret, kazao da jedino Plenković može dati taj odgovor.