KREDITI U ŠVICARCIMA

GUVERNER HNB-a: ‘Za dva dana objavljujemo tajne podatke u slučaju franak’

Boris Vujčić komentirao je odluku Visokog upravnog suda vezanu za dostavljanje podataka o konverziji kredita u švicarskim francima. Pritom je kazao kako će za dva dana objaviti podatke u slučaju franak.

Objasnio je kako gleda na odluku Visokog upravnog suda da HNB mora dostaviti podatke o konverziji kredita u francima. Tvrdi da se tome ne protivi.

‘Nismo uopće protiv toga, dapače, mi smo rekli da ćemo takvu odluku prihvatiti i ovaj tjedan ćemo te podatke dostaviti i izvijestit ćemo ih na našim internetskim stranicama. Ti podaci će se vrlo malo razlikovati od onoga što je HNB dosad već objavila. Jedino što nismo objavili su bila imena koja su štićena zakonom, po zakonu se smatraju supervizorskom tajnom, a ono što smo mi jedino rekli jest da je to stvarno presedan gdje se prvi puta u području bankarske i supervizorske tajne kaže da se ne treba držati tog slova zakona, nego da se neki podaci mogu objaviti. U tom smislu, to otvara pitanje u budućnosti koji podaci stvarno jesu zaštićeni tajnom, a koji nisu’, rekao je za N1.

Potvrdio je da postoje banke kod kojih su utvrđene nepravilnosti u postupku konverzije.

‘Jesu, mi ćemo to upravo objaviti, tako da ćete vidjeti i kod kojih banaka su utvrđeni i u koliko slučajeva. Objavit ćemo to u roku od dva dana’, rekao je.

HNB je prekršajno prijavio pojedine banke zbog nepravilnosti u postupku konverzije.

‘Nadzorni izvještaji su poduzimani, prekršajne prijave su podnesene. U puno navrata je razgovarano s bankama, pa su mijenjale ugovore. Polovica ugovora je promijenjena. I to je bila akcija HNB i o tome smo na vrijeme i obavijestili javnost. To izvješće imate na internetskoj stranici HNB-a, jedina razlika u tom izvješću i ovom koje ćemo objaviti sada su ta imena koja nisu bila objavljena’, rekao je Vujčić.

Povratak na Net.hr