Potpredsjednika Mosta Nikolu Grmoju jučer je predsjednik HDZ-a i predsjednik Vlade Andrej Plenković "optužio" da se, ne pristajući na opoziv predsjednika Republike, priklonio ljevici.

"Platforma Možemo! šuti, ne želi biti dio ovog sukoba, ne želi izreći svoj stav. Mi smo jasno rekli što mislimo. Predsjednik Milanović nije bio naš izbor, nismo ga podržali, ali ne vidimo zašto bi se u ovom trenutku išlo na opoziv", rekao je Grmoja za N1.

'Za opoziv Šeksa ćemo dignuti obje ruke'

"Zbog ove žestoke polemike, zbog napada na vjernog Plenkovićeva koalicijskog partnera Milorada Pupovca, sigurno ne mislimo smjenjivati predsjednika, posebno ako uzmemo u obzir da to dolazi od čovjeka koji je iskadrovirao hrvatsko pravosuđe, koji je bio Udbin suradnik, dakle Vladimir Šeks, te štetočine koja je nanijela puno štete i hrvatskom narodu, to je vidljivo na svakom koraku u našem pravosuđu", objasnio je svoj stav i dodao:

"Ako postoji neka inicijativa za opozivom Vladimira Šeksa, za to ćemo vrlo rado dignuti ne jednu, nego obje ruke."

Komentirao je i pitanje kojim je predsjednik Milanović kontrirao premijeru Plenkoviću o postojanju većine oko HDZ-a u Saboru:

"HDZ je relativni pobjednik izbora. Sad se postavlja pitanje svim tim kritičarima Milorada Pupovca koji u politici sudjeluju zbog trgovačkih razloga, zašto su opstrurirali referendume? Sada imamo situaciju da je opozicija dobila gotovo 200.000 glasova više nego vladajući, ali HDZ ima većinu. Ne vjerujem da ikakva inicijativa može uroditi plodom", kazao je.

'Zlata Đurđević ne može proći'

Rekao je dalje da ne postoji nikakva komunikacija između Mosta i Milanovića:

"Ako se dobro sjećate, ja sam javno rekao da Most zbog njene uloge u slučaju Perković vrlo vjerojatno neće podržati Zlatu Đurđević, dakle neće podržati Milanovićevu kandidatkinju. Vodimo se svojom glavom. Nismo ničiji eksponenti", dodao je i potom objasnio kako vidi predsjednikov odabir profesorice Đurđević kao kandidatkinje za predsjednicu Vrhovnog suda:

"Zoran Milanović je gurao kandidatkinju za koju je bio uvjeren, budući da je vrlo bliska Miloradu Pupovcu i dijelu vladajuće većine, da će na taj način ona ili proći kao kandidat ili će na taj način, tako kažu u HDZ-u, izazvati raskol u vladajućoj većini. Nije vodio računa o ovom državotvornom dijelu opozicije. Nije spominjao niti Most niti druge aktere. Govorio je da se konzultirao s predsjednikom SDP-a Peđom Grbinom, govorio je da se mora konzultirati s HDZ-om", rekao je.

"Zlata Đurđević, sasvim je jasno u ovom trenutku, ne može proći. Mi se ne slažemo s vladajućima koji tvrde da se kompromitirala jer je, kao, bila Milanovićev kandidat, a to je bilo mimo zakona. Do jučer su tvrdili da ona uopće nije kandidat. Ali postoje ovi sporni detalji o protivljenju ubojica drugoj državi. Ja bih mogao biti na toj liniji da mi imamo uređeno pravosuđe koje nije u režiji Vladimira Šeksa i kumova, ali mi svi znamo da ti udbaši u Republici Hrvatskoj ne bi nikada odgovarali", objasnio je svoj stav o njoj.