ALUDIRAO NA ILČIĆA

GRBIN: ‘Ima li Plenković autoritet? Ministri su mu se raspojasali sa savjetnicima’

SDP-ov saborski zastupnik Peđa Grbin poručio je kako su se ministri u Vladi “raspojasali” uzimajući, suprotno najavama premijera, savjetnike izvan redova državnih službenika, već “sa strane jer moraju platiti političku cijenu”, aludirajući na imenovanje čelnika Hrasta Ladislava Ilčića savjetnikom ministra vanjskih poslova Davora Ive Stiera.

“Premijer Plenković je, govoreći o Zakonu o vladi, rekao kako se uređuje pitanje položaja savjetnika koji će se imenovati iz redova državnih službenika, te kako je intencija depolitizacija državne službe”, istaknuo je Grbin nakon stanke koju je zatražio na početku saborskog zasjedanja. No, ustvrdio je, tijekom protekla četiri mjeseca dogodile su se promjene, koje dovode u pitanje ima li predsjednik Vlade autoritet nad svojim ministrima.

“Ministri su se raspojasali i svaki od njih uzima po nekog savjetnika koji ne dolaze iz redova državnih službenika, koje je najavio premijer, već sa strane jer se mora platiti politička cijena”, rekao je Grbin.

Grbin (SDP): Ilčić je savjetnik u MVP-u, a govori da je RH zbog Muslimana trebalo ograditi bodljikavom žicom

Kao “najgori primjer” toga naveo je imenovanje Ilčića, “vrsnog stručnjaka za vanjske poslove i EU integracije”, kao zaposlenika jedne javne ustanove koji će pored te plaće primati i naknadu za posebnog savjetnika te će njegova ukupna primanja biti u rangu potpredsjednika Vlade.

“Zapošljavanje Ilčića u MVP-u ima dodatnu konotaciju. MVP predstavlja RH u EU, ali i kad putuje u Katar ili BiH. Kao njegov savjetnik on govori kako je Hrvatsku trebalo ograditi bodljikavom žicom jer se Muslimani i Hrvati razlikuju, smatra da pripadnici islama nemaju iste navike kao i kršćani…”, nabrajao je Grbin.

Na njegovo izlaganje reagirao je HDZ-ov Branko Bačić, ističući kako nije točno da je prilikom donošenja Zakona o vladi rečeno da neće biti posebnih savjetnika, budući da je tim zakonom upravo i predviđeno da će se imenovati posebni savjetnici. Pritom je podsjetio kako je bivši SDP-ov premijer Zoran Milanović imao četiri savjetnika, dok sadašnji premijer Andrej Plenković ima jednog.

Bačić (HDZ): Nevjerojatno da SDP spominje savjetnike dok traje “afera dnevnice”

“Meni je nevjerojatno da u vrijeme kada traje ‘afera dnevnice’ SDP spominje savjetnike u Vladi. Posebni savjetnici postoje još od 2003. i u tom smislu je bivši premijer Milanović bio aktivan i imao četiri posebna savjetnika dok gospodin Plenković ima jednog. Ti posebni savjetnici Milanovića su u proteklim godinama napisali 40 cm putnih računa više nego gopodin Pajo Jare u ‘Kamiondžijama'”, rekao je Bačić.

Dodao je i kako je bivši SDP-ov ministar poduzetništva i obrta, danas saborski zastupnik Gordan Maras imao savjetnika u osobi supruga SDP-ove gradonačelnice Siska, a bivši ministar obrazovanja Željko Jovanović, također SDP-ovac, za posebnu savjetnicu je imao “zaručnicu našeg kolege Saše Đuića”.

Povratak na Net.hr