Uz turizam, Skradinjani se bave još nečime, a ono što rade mogao bi biti poučak za ostatak Hrvatske, osobito za mjesta na Jadranu

Skradin, mali grad smješten na desnoj obali Krke, taman 18 kilometara od Šibenika, ima vrlo dobar biznis. Uz turizam, Skradinjani se bave još nečime, a ono što rade mogao bi biti poučak za ostatak Hrvatske, osobito za mjesta na Jadranu. Naime, u Skradinu se poljoprivredna zemljišta, vrtovi i dvorišta nisu prenamijenili u apartmane nego u parkirališta na kojima se uz malo posla može ostvariti velika zarada, piše Dnevnik.hr.

Antonijo Brajković, gradonačelnik Skradina, prenamjenu objašnjava govoreći kako se "isplativije baviti tom vrstom djelatnosti nego saditi kupus i rajčice kao što su činili njihovi preci". Na svakom uglu ovog malog grada stoje ploče za parking što pokazuje da je posao s parkiralištima vrlo unosan. "U turizmu si, ne pereš i ne čistiš za gostima, ne mijenjaš posteljinu. Samo je bitno usmjeriti automobil u pravom smjeru", komentirao je Brajković za Novu TV.

Turistima parking naplaćuju 50 kuna po danu

Radnici na parkiralištu i vlasnici u Skradinu "dođu" nešto kao prometni policajci na cesti. Stanovnica skradina te ujedno vlasnica parkinga, Sanela Žura, kaže da čim ugledaju automobil, vode ga na parking. Naravno, ako turist za volanom to želi. Turistima naplate parking u iznosu 50 kuna po danu, a ova Skradinjanka ne krije da je zarada dobra.

Neki stanovnici su posao s parkingom odabrali jer su morali pa im je ostavština dobrodošla. Jedan od njih je i Nikola Pulić. On se snašao u teškoj situaciji jer je nakon 30 godina rada u TLM-u ostao bez posla. "Da mi nije ovoga mislim da bih loše prošao što se tiče egzistencije", objašnjava Pulić. Skradinjanin dodaje da je sve po zakonu pa je novinarima pokazao uredno ispisan račun na kojem se nalazi cijena, OIB i drugi podaci.

Turisti plaćaju bez obzira na cijenu

No, ovakav biznis nije mio svima. Neven Krpina iz Skradina ne odobrava posao s parkinzima jer smatra da će plinovi iz automobila uništiti prirodu i zelenilo. Tvrdi da se osjeća kao da je na sajmu automobila. Budući da je ondje puno turista i automobila tijekom sezone, turisti, neovisno o cijeni, parking uredno plate. Jedan turist iz Nizozemske kaže da ovdje parking plaća sa smiješkom jer je jeftin u usporedbi s parkinzima u ostatku Europe.

Kako god bilo, parkinga sve više nedostaje pa je prava lutrija pronaći slobodno mjesto u nekom od turističkih gradova na obali. Zbog toga su sve češći slučajevi prenamjene parcela u parkirališta. Primjerice, mjesečni najam parkinga na šibenskom parkiralištu iznosi 500 kuna. I tada je sve po Zakonu iako se ne smije bez dozvole lokalne samouprave iznajmljivati parkirališna mjesta.