Grabar Kitarović se služi prikrivenom izbornom promidžbom

Organizaciju besplatnog prijevoza autobusima do biračkih mjesta u BiH DIP je ocijenio kao vrstu aktivnosti smatra prikrivenom izbornom promidžbom koja nije u skladu s važećim zakonima.

Izborni stožer Ive Josipovića zaprimio je rješenje Državnog izbornog povjerenstva na prigovor u vezi organizacije besplatnog prijevoza autobusima do biračkih mjesta u BiH biračima, državljanima RH, koji u nedjelju, 11. siječnja 2015. godine, žele sudjelovati na izborima za predsjednika Hrvatske.

DIP upozorava da se, prema prihvaćenom pravnom shvaćanju u Republici Hrvatskoj, takva vrsta aktivnosti smatra prikrivenom izbornom promidžbom koja nije u skladu s važećim zakonima, ukoliko besplatni prijevoz birača organizira kandidat/kandidatkinja ili politička stranka koja je njega/nju kandidirala.

Stavka prijevoza mora biti financijskom izvješću izvješću

U tom slučaju, takva bi aktivnost, kažu u DIP-u, morala biti prikazana u financijskim izvješćima o troškovima izborne promidžbe kandidata/kandidatkinje ili njihovih predlagatelja za tu visoku dužnost.

Podsjetimo, izborni stožer HDZ-a BiH na sastanku s glavnim tajnikom HDZ-a Milijanom Brkićem u utorak u Mostaru dogovorio je pripreme za drugi krug hrvatskih predsjedničkih izbora, 11. siječnja, za kojeg su organizirali besplatan autobusni prijevoz glasača prema konzularnim uredima u Tuzli, Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci, a za Mostar i Sarajevo predviđene su i posebne linije za prijevoz glasača iz rubnih dijelova grada.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr