Gdje bi Hrvatska bila da je više ovakvih ministara

Dok pojedini saborski zastupnici na sve načine pokušavaju doći do povlaštenih mirovina i uvjeta, ministar branitelja Predrag Matić Fred svojim je primjerom ‘opalio pljusku’ svima, a nadamo se da će i ostali slijediti njegove stavove.

Ministar branitelja Predrag Matić Fred zatražio je da mu se smanji invalidnost, a time i mjesečna naknada za 1.100 kuna.

”Ljetos sam osjetio da više nema osnove za moju invalidnost pa sam smatrao da je pošteno da to i prijavim. Naravno, riječ je o PTSP-u, a ja sam uvidio da sam po toj osnovi ozdravio i da mi ne treba invalidnina.

U tome mi je uvelike pomogao moj tadašnji angažman u Uredu predsjednika. Naime, nakon godinu i pol dana rada, osjećao sam se korisnim, normalnim građaninom, a ne bolesnikom, pa sam, sukladno zakonu, najprije obavio liječnički pregled i potom izišao pred povjerenstvo koje je potvrdilo da postoje opravdani razlozi da se moja invalidnost s 80 posto smanji na 50 posto. Na taj način sam se svjesno i svojevoljno odrekao 1.100 kuna, za koliko mi je umanjena invalidnina. Na to me nitko nije natjerao, taj je postupak jednostavno na tragu mojih životnih stavova”, rekao je ministar Predrag Matić Fred za Večernji list.

Dodao je i kako će sada, kad je ova informacija dospjela u javnost, zasigurno biti i ‘teoretičara zavjere’ koji će objašnjenje njegova postupka potražiti u želji za ”čistim dosjeom budućeg ministra”.

Zatražio i smanjenje vlastite mirovine

”Prošlog ljeta ni u ludilu nisam znao da ću postati ministar. Do 8. prosinca nisam znao da će mi Zoran Milanović uputiti poziv, pa sam od početka mjeseca polako pripremao projekte za 2012. u Uredu predsjednika. Teorije da me se još odavno pripremalo za ministra jednostavno nisu točne”, rekao je Matić.

Treba reći i to da ova neuobičajena gesta jednog dužnosnika, nije i prva te vrste koju je poduzeo. Riječ je o jedinom umirovljenom visokom časniku Hrvatske vojske koji se svojedobno pobunio što mu je mirovina prevelika.

Kada je ovom branitelju s Trpinjske ceste nakon izlaska iz Vukovara, potom i srpskih logora, ponuđena mirovina od 8500 kuna, odlučio je žaliti se na rješenje.

”Naravno da sam se žalio. Ako je moja plaća bila 7000 kuna, kako je moguće da mi mirovina iznosi 8500 kuna? Za mene je to bio čisti apsurd, pa sam tražio tri tisuće kuna manje, kako bi moja mirovina iznosila 5500 kuna, što sam smatrao pravednim”, zaključio je ministar branitelja Predrag Matić Fred.

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr