ZADNJE OTVORENO PITANJE

FUNKCIJA KOJU ŽELE SVI: Most spreman odreći se jednog ministarstva za mjesto šefa Sabora

Pregovori HDZ-a i Mosta i nakon pete runde oko sastavljanja nove Vlade teku dobro i ako je suditi prema izjavi Andreja Plenkovića dogovor bi trebao biti postignut možda već danas, a najkasnije sutra.

Čini se da je kao zadnja točka prijepora ostala pozicija budućeg predsjednika Hrvatskog sabora. Večernji list neslužbeno doznaje da je Most čak spreman odreći se jednog od pet ponuđenih ministarstva kako bi dobio mjesto predsjednika Sabora.

“Nije dobro da HDZ drži sve tri ključne pozicije”

Most navodno ne namjerava odustati od tog zahtjeva obrazlažući kako u ovom političkom trenutku ne bi bilo dobro da sve tri ključne pozicije u državi drži HDZ – premijersku, predsjedničku te šefa Sabora. U Mostu također smatraju, piše Večernji, da bi dvije ključne dužnosti, predsjednika Vlade i predsjednika Sabora, trebalo podijeliti između starijeg i mlađeg partnera.

Neimenovani, pak, izvor iz HDZ-a Jutarnjem je listu ponovio da ta stranka Mostu nije spremna prepustiti poziciju predsjednika Sabora.

“Bilo bi previše ako bi još dobili mjesto predsjednika Sabora”, kazao je isti izvor iz HDZ-a dodajući kako u stranci prevladava stav da Most najviše može dobiti mjesto potpredsjednika Sabora.

Doznaje se kako je Most, osim mjesta prvog potpredsjednika Vlade rezerviranog za Božu Petrova, te predsjednika Sabora, u pregovorima tražio i četiri ministarstva – unutranjih poslova, zaštite okoliša i energetike, poljoprivrede te pravosuđa.

HDZ VIŠE NEMA ŽIVACA ZA MOSTOVCE: Dali su im zadnju ponudu i rok do ponedjeljka: ‘Pozicija šefa Sabora ne dolazi u obzir!’

HDZ-u neprihvatljivo vertikalno kadroviranje

Ni Plenković ni Petrov, a ni drugi članovi pregovaračkih timova HDZ-a i Mosta, nisu još javno govorili o konkretnim dogovorima postignutim na pregovorima. Niti o ustroju nove Vlade, niti o imenima budućih minsitara.

Neslužbeno, Jutarnji doznaje da u pregovorima zapinje oko kadroviranja, i to onog ‘vertikalnog’. Iako je Most, navodno, tražio vertikale ne samo u ministarstvima koja im pripadnu, nego i u javnim i državnim poduzećima koja su vezana uz te resore, na kraju je, navodno, usuglašeno da vertikala ipak neće biti.

“Ako bi bile vertikale, a Mostu pripadnu energetika i poljoprivreda, to bi značilo da bi dobili i HEP, Janaf, Plinacro, Hrvatske vode i šume. To HDZ-u nije prihvatljivo”, kazao je izvor iz HDZ-a.

JANDROKOVIĆ: ‘Pregovori s Mostom idu prema finalizaciji. U ponedjeljak ćemo imati potpise za Vladu’

 

 

 

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr