FOTO: Kako Vlada 'zaustavlja Reuters'

Za vrijeme redovne sjednice ovog su tjedna ispred Vlade prosvjedovali medicinari, koji unatoč završenim fakultetima ne mogu raditi svoj posao jer ovise o natječajima HZZO-a. No, Vlada je podmuklo reducirala mogućnost njihove komunikacije s novinarima.

Naime, zabili su vijak iznad ručkice koja se mora podignuti da bi se rastvorile prozorske “grilje” u novinarskoj sobi i zaglavili letvice na njima, tako da ih se ne može micati ni gledati kroz njih. Inače su novinari znali koristi taj prozor za snimanje prosvjednika, koji se izmjenjuju svakog četvrtka za vrijeme sjednice Vlade.

U Vladi opovrgavaju da je to učinjeno zbog nepoćudnog provirivanja novinara iz Banskih dvora i komunikacije s prosvjednicima, već zbog guranja kamera kroz prozor i iz sigurnosnih razloga. Naime, djelatnici Banskih dvora naveli su kako su grilje zatvorene da se u zgradu Vlade ne bi ubacivali predmeti s ulice koji nisu prošli provjeru na ulazu. Pokazali su nam da se malo čvršćim stiskom letvice ipak mogu razmaknuti, a naveli su i da su “škure” i ranije bile zaglavljene, što prema sjećanju novinara nije točno.

Inače, visokoškolovanim medicinarima, koji će dugo morati čekati na novi natječaj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, u četvrtak se nije obratio ni nadležni ministar. Prosvjednici su mu, naime, vikali: “Javi se! Javi se!”

No, Rajko Ostojić se nije javio i objasnio im jesu li rezovi u zdravstvu morali “odrezati” i njihovu mogućnost stjecanja kvalifikacija za posao za koji su se školovali.

Pravo na rad zbog rezova u HZZO-u izgubilo je više od tisuću fizioterapeuta, radnih terapeuta, medicinskih sestara, radioloških tehničara, inženjera medicinsko-laboratorijske dijagnostike, stomatologa i drugih struka u području zdravstva, jer se natječaji za jednogodišnji staž jednostavno ne objavljuju. Čekaju i dulje od godinu dana i ne mogu raditi u struci.

Povratak na Net.hr