FOTO: DRAMA U SAVSKOJ Sukob prosvjednika spriječila interventa policija, više uhićenih

U Savskoj 66 okupilo se oko 200-tinjak ‘šatoraša’, koji su na križanju Savske i Vukovarske dočekali 500-tinjak sudionika prosvjednog marša ‘Stop teroru šatoraša’ u koloni pristiglih s Trga. Interventna policija je kod zgrade Zagrepčanke stala između dvije kolone i napravila tampon zonu. Nakon što nisu uspjeli doći do Savske 66, prosvjednici su odustali i vratili se na Trg bana Jelačića. Uhićene su četiri osobe, a šatoraši su se vratili natrag ispred Ministarstva.

Prosvjed je završio oko 16,40 sati. Prosvjednici su otišli, a branitelji u šatoru nastavljaju sa svakodnevnim aktivnostima.

U trenutku kada je jedan dio prosvjednika probilo kordon interventne policije, uhićen je i priveden jedan prosvjednik. Interventna policija odmah ga je srušila na pod i privela u maricu.

Kada je vidjela da ne može dalje kroz Savsku, kolona “antiprosvjednika” krenula je prema Vukovarskoj, a za njima i interventna policija. Tražili su drugi put kako bi došli do šatora u Savskoj 66, no interventna policija ih je u tom naumu spriječila.

“Hvala policajcima što su nas čuvali, ali nisu trebali. Ovo je bio miran prosvjed”, kazala u ime pokreta Occupy Croatia Mirela Mirt te pozvala prosvjednike da se mirno raziđu. “Antiprosvjednici” se su tada još malo zadržali u Vukovarskoj, a potom su krenuli natrag prema Trgu bana Jelačića. Oko 16 sati prosvjed je time završio.

“Šatoraši” još uvijek blokiraju promet Savskom.

Policija je tijekom prosvjeda privela jednog “antiprosvjednika”, te trojicu muškaraca koji su napali i provocirali prosvjednike. Neki su ih navodno gađali kamenjem.

U Savsku je došla i grupa Bad Blue Boysa, koja podržava branitelje.

‘Svi smo mi Hrvatska!’

Prosvjednici koji su stali uz pokret Occupy Croatia uzvikivali su ime Marka Grahovca, mladića koji je priveden prije dva dana jer je prosvijedovao nasuprot šatora u Savskoj.

“Zašto nas se bojite.” ‘Svi smo mi Hrvatska!’, “Sramite se!”, uzvikivali su prosvjednici koji su došli s Trga.

Josip Klemm i nekolicina branitelja krenuli su ususret koloni koja se oko 14 sati s Trga bana Jelačića uputila prema Savskoj 66. Klem je poručio kako branitelji iz Savske neće otići nikuda dok se ne ispune njihovi zahtjevi.

Prosvjed protiv ultradesnice

Prosvjed aktivista pokreta počeo je u subotu na Trgu bana Jelačića oko 14 sati. Okupilo se otprilike 500-tinjak osoba koji su poručili da ovo nije prosvjed protiv branitelja već protiv nekih pojedinaca.

“Vlast prešutno dopušta širenje nacionalističke ‘ideologije’ i jednako je odgovorna za eventualne posljedice kao i oporba

Podsjetimo prosvjed je organiziran protiv domaće ultradesnice (manjeg dijela braniteljske populacije) koja, kako ističu u Pokretu, u strahu drži i politiku i institucije i iznad svega ljude ove zemlje.

Ispostavilo se da ekscesni nacionalizam i netolerancija prema drugima i drugačijima nisu samo prolazne slabosti nego postaju temeljne ‘vrijednosti’ društvene zajednice – trenutno se na očigled kompletne javnosti manifestiraju u Savskoj 66. Vlast prešutno dopušta širenje nacionalističke ‘ideologije’ i jednako je odgovorna za eventualne posljedice kao i oporba. Svim političkim strukturama ovakvi derneci odgovaraju – miču se iz fokusa pažnje javnosti bitni ekonomski problemi”, navodi se u priopćenju Pokreta.

Povratak na Net.hr