EVO ZA KOGA ĆE SPLIĆANI GLASATI NA IZBORIMA: / Prednost u 2. krugu imaju Mihanović i Kerum

U drugom krugu Vice Mihanović pobjeđuje Željka Keruma s 34,5 % naprema 27,2 %

24.3.2021.
17:32
Milan Sabic/PIXSELL

Gusta je utrka za gradonačelnika Splita. Prednost u utrci za drugi krug imaju Vice Mihanović (HDZ) sa 17,5 % i Željko Kerum (HGS) sa 16,6 %. U malom su zaostatku Ivica Puljak (13 %) i Branka Ramljak (12 %). Zaostaju SDP-ov Ante Franić (9,2 %), MOST-ov Ivica Grković (8,6 %) i kandidat Pametno za Split i Dalmaciju, Možemo i Nova ljevice Jakov Prkić (7,4 %). Sličan je raspored i među neodlučnim glasačima kojih je 8,2%, pokazuje istraživanje koje je za N1 provela agencija MASMI na reprezentativnom uzorku 600 glasača Splita koji će sigurno ili vjerojatno izaći na lokalne izbore.

Kandidatura Branke Ramljak značajno je potresla uobičajenu lokalnu scenu; osim Željku Kerumu oduzima svima pomalo. Jakov Prkić nastavlja raslojavati SDP-ovo tijelo, Ivica Grković potvrđuje poziciju MOST-a. Domovinski pokret istaknuo je kandidatkinju za vrijeme provođenja ankete, a do izbora bi mogla zakomplicirati poziciju Željka Keruma i Branke Ramljak. Borba za drugi krug dodatno će se zaoštriti, jer Branka Ramljak i Ivica Puljak, ako ga izbore, imaju realnu priliku pobijediti oba vodeća kandidata.

Kerum ima snažnu bazu lokalnih simpatizera

U drugom krugu Vice Mihanović pobjeđuje Željka Keruma s 34,5 % naprema 27,2 %. No, kandidat HDZ-a gubi od Branke Ramljak (39,7 % naprema 28,4 %) i Ivice Puljka (42,4 % naprema 32,9 %). Ivica Puljak favorit je i u srazu sa Željkom Kerumom (45,8 % naprema 28,8 %).

Vice Mihanović poziciju zahvaljuje lojalnim biračima stranke (89,6 % njegovih glasača su iz HDZ-a). Vodstvo među neodlučnima morat će ostvariti u izravnom srazu sa Željkom Kerumom i Brankom Ramljak. Problem mu stvara vrlo mali broj simpatizera ostalih stranaka pa mora računati na disciplinu i izlaznost birača HDZ-a. U nastupu je konkretan (8,9 %), dobro prezentira probleme grada (11,8 %), no i dalje mora istaknuti program i osobnost – najviše ga se bira zbog članstva u stranci (39,4 %) i općenitog dojma (14,8 %).

Željko Kerum trenutni postotak (16,6 %) zahvaljuje snažnoj bazi lokalnih simpatizera (10 – 15 %), koja će sigurno glasati za njega (77 %) i glasačima Domovinskog pokreta koji u trenutku anketiranja nisu imali kandidata vlastite stranke. Željko Kerum može računati na 1 – 2 % neodlučnih. Njegovi glasači smatraju da je bio najbolji gradonačelnik (15,5 %), koji se dokazao gradskim projektima i poduzetničkim uspjesima (29,3%). Iskrenost u nastupu (15,5 %) i dojam čovjeka iz naroda (12,1 %) razlikuju ga od političkih elita.

SDP-OV KANDIDAT ZA SPLIT: Izgradit ćemo 450 POS-ovih stanova u Hercegovačkoj ulici

Bivši gradonačelnik grad ostavlja u lošem stanju

Ivica Puljak, intelektualac (19 %) s drugačijom vizijom upravljanja i razvoja grada (13,3 %) prihvatljiv je glasačima i centra i ljevice, što mu značajno podiže priliku u drugom krugu protiv svih kandidata desnog spektra (može očekivati njihovu izlaznost). U glasačko tijelo snažno mu ulazi Jakov Prkić pa će morati istaknuti jasne politike i projekte kojima može privući mlađe glasače.

Branka Ramljak je stručna i dokazana u djelovanju (12,5 %), spremna pokrenuti Split (8,3 %). Ima snažnu podršku žena koje smatraju da dosadašnji muški gradonačelnici nisu učinili ništa (25,5 %), a članstvo u NO Hajduka adut je s 2,6 %. Branka Ramljak oduzima svim strankama (glasači koje motiviraju konkretni projekti, a manje svjetonazor), što podiže optimizam ako uspije dohvatiti drugi krug. Kandidatkinja Domovinskog pokreta, koja nije obuhvaćena anketom zbog naknadne kandidature, mogla bi joj oduzeti znatan dio glasača. Također, snažna terenska aktivnost HDZ-a može uzdrmati četvrtinu njenih glasača koji inače glasaju za tu stranku.

SDP-ovog Antu Franića uglavnom biraju glasači stranke (84,3 % su članovi SDP-a). Za veći iskorak mora se povezati s glasačima (12,5 % smatra da je srdačan) i definirati jasne projekte kojima se obraća širem krugu glasača (opisuju ga općenito: najbolji kandidat, lijevog svjetonazora). U prilog mu ne ide odljev mlađih članova kandidatu i listi Možemo, a općenito i nedostatak jasnog identiteta SDP-a.

Bivši gradonačelnik grad ostavlja u lošem (39,4 %) i izrazito lošem stanju (31,3 %). To je najnegativniji rezultat od četiri istražena grada (Zagreb, Rijeka, Osijek). Najnezadovoljniji su glasači Možemo (90,7 %), MOST-a (79,6 %), SDP-a (75,0 %) i Željka Keruma (74,5 %).

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali