Zna se kome se zamjerio Živković pa leti bez razloga

Ministricu Andreu Zlatar Violić u ponedjeljak ujutro dočekao je tekst protestnog pisma 70 novinara, intelektualaca, udruga i aktivista zbog smjene njenog pomoćnika.

10.12.2012.
11:11
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Oštro se protivimo Vašoj najavi smjenjivanja Milana F. Živkovića s funkcije na kojoj je radio savjesno i kompetentno, te tražimo da je još jednom preispitate u kontekstu javnog interesa, a ne stranačkog ili pak korporativnog", navode oni u peticiji upućenoj ministrici kulture Andrei Zlatar Violić.

Milan F. Živković se, podsjetimo, u svom kratkom mandatu u Ministarstvu kulture uspio zamjeriti medijskim tajkunima, ponajprije svojim stavom prema ugovorima koji već godinama "legaliziraju" prikriveni radni odnos u medijima, tzv. RPO ugovorima.

Sanader je zadnji smanjivao PDV izdavačima, a zauzvrat je bio slavljen kao spasitelj

Također, nije bio oduševljen ni idejom koju su pokušali progurati Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara - o dodatnom smanjenju PDV-a medijskim izdavačima. Sjetimo li se što se događalo s novinarskom strukom nakon što je PDV smanjio Ivo Sanader pred izbore 2007. godine, jasno je zašto ga je protivljenje daljnjem pogodovanju izdavačima smjestilo na "crnu listu" istih tih medijskih tajkuna. Sanaderu je omogućen još jedan mandat kroz vrlo ispeglanu sliku koju su upravo ti mediji servirali građanima.

Čekao se jedan Živkovićev potez, koji nije morao nužno biti ni pogrešan, da bi se u tim medijima pokrenula ova nepostojeća afera s ciljem njegove smjene.

Protestno pismo novinara, aktivista, udruga i intelektualaca prenosimo u cijelosti:

REPUBLIKA HRVATSKA MINISTARSTVO KULTURE Runjaninova 6, 10 000 Zagreb prof. dr. sc. Andrea Zlatar Violić Zagreb, 9. prosinca 2012. Predmet: Protestno pismo u povodu najave smjene savjetnika za medije, g. Milana F. Živkovića

Poštovana ministrice Zlatar Violić,

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Obraćamo Vam se kao grupa novinara, intelektualaca i predstavnika scene civilnog društva od kojih veći dio s Ministarstvom kulture zajednički radi na oblikovanju buduće medijske strategije i na rješavanju urgentnih problema koji muče hrvatsko novinarstvo i novinarske medije.

Zapanjeni smo Vašom najavom smjene g. Živkovića zbog iskrivljenih interpretacija njegovih izjava o reformi HRT-pristojbe od strane nekih komercijalnih medija, što je čin koji je znatno ispod razine na kojoj bi trebala djelovati hrvatska Vlada.

Ne vidimo racionalan razlog za smjenu g. Živkovića. Njegov odaziv na poziv na razgovor za Novi list i spominjanje mogućnosti drugačijeg modaliteta financiranja HRT-a, kao buduće eventualne radnje, nikako ne bi smjeli biti razlog za smjenu, tako da se otvara i pitanje je li riječ o nekoj vrsti političke odmazde te u čijem je interesu ona provedena.

Prvi koji je odlučio saslušati i stranu novinara

Napominjemo da se dio potpisnika ovog pisma okupio u radnim grupama prvi put u povijesti ministarstva kojemu ste Vi na čelu, a isključivo zahvaljujući upravo Vašem savjetniku za medije, te da je on u svom radu pokazao razumijevanje problema novinarstva i poštovanje prema profesiji, ali i prijeko potrebnu inicijativu i hrabrost u prokazivanju i pokušaju rješavanja problema tzv. krize novinarskih medija.

Spomenuta se kriza, prema našem mišljenju, ogleda u egzistencijalnoj ucijenjenosti većine novinara, padu prodaje tiskanih medija, smanjivanju ili potpunom ukidanju brojnih redakcija, netransparentnom vlasništvu u novinskim kućama, nezakonitoj praksi vezanoj uz radnopravni status novinara, privatnom profitu kao motivu za uzurpiranje medijskog prostora, nepostojanju redakcijskih statuta i, kao posljedici svega, dramatičnom padu novinarskih sloboda. Mnoge od ovih tema su, zbog snažnog djelovanja interesnih skupina, bile dugo godina gurane pod tepih. Vjerovali smo da će nova medijska strategija ponuditi smjernice i rješenja za sva nabrojana pitanja i da će se ovo Ministarstvo kulture, prvi put, oduprijeti golemom pritisku novinskih izdavača da se ti procesi zaustave.

Prije nekoliko mjeseci počeli smo fokusirano raditi na poticanju javne rasprave, podizanju svijesti o svim navedenim problemima unutar struke i šire javnosti, ali i kreiranju mogućih rješenja. U tu svrhu oformljene su četiri radne grupe koje su okupile četrdesetak novinara i medijskih djelatnika, i to upravo na inicijativu Vašeg savjetnika za medije.

Zlonamjerno tumačenje obične najave u tabloidima

RTV-pretplata kao i financiranje javnih medija jedna je od važnih tema unutar medijske politike i kao takva podložna javnoj raspravi u kojoj jednako trebaju sudjelovati i država i civilno društvo, stručna javnost i građani. Medijsko-političkom manipulacijom koja je uslijedila nakon istupa Milana F. Živkovića, kao i Vašom naknadnom interpretacijom, ove su važne teme prepuštene površnim i zlonamjernim tumačenjima, ocjenama tabloidnog novinarstva i stranačkim prepucavanjima.

Molimo Vas da razmotrite sljedeći kontraprimjer: prije nepunih mjesec dana ravnatelj HZZO-a najavio je da će se svim građanima smanjiti socijalna prava iz zdravstvene zaštite. Riječ je o dosad možda najjačem udaru na socijalnu državu. Nakon mjesec dana već se govori o tome da su "novinari krivo interpretirali izjave ravnatelja" - je li zbog ovoga netko u izvršnoj vlasti sankcioniran? Koliki je nemir u građanima izazvala vijest da će ostati bez prava na liječenje u odnosu na vijest o reformi pristojbe za HRT?

Radio na ukidanju protuzakonitog lažnog honorarnog statusa i ucjene novinara

Ako znamo da je Milan Živković podržao glas struke da bezuvjetno smanjenje PDV-a na tiskane medije nema smisla jer taj čin predstavlja samo još jedno prelijevanje novca u džepove medijskih tajkuna, ako znamo da je sudjelovao u radu tribina na kojima se ocijenio protuzakonitim tzv. RPO-status (lažni honorarni status, u kojemu je već najmanje 400 novinara, a koji se drže u pokornosti jer ih se može trenutačno i bez ikakvih posljedica otpustiti) i napokon, ako znamo da se Vaš savjetnik svojim radom zamjerio izdavačima i upravama najvećih medijskih kuća u našoj zemlji - koje, ujedno, imaju višegodišnju praksu manipuliranja i dezinformiranja - nameće se sljedeći zaključak: Živković je smijenjen zato jer su njegov rad i namjera da popravi stanje u medijima smetali umreženim koruptivnim interesima, a potpuno iskonstruirana i podmetnuta afera oko prijedloga novog modela financiranja HRT-a iskorištena je kao zgodan povod.

Zbog svega navedenog, oštro se protivimo Vašoj najavi smjenjivanja Milana F. Živkovića s funkcije na kojoj je radio savjesno i kompetentno, te tražimo da je još jednom preispitate u kontekstu javnog interesa, a ne stranačkog ili pak korporativnog.

S poštovanjem,

Nataša Škaričić Stojan DePrato Morana Panjkota Biljana Bašić Željko Valentić Andrea Radak Lela Vujanić Janja Sesar Antonija Letinić Božena Matijević Igor Lasić Marina Kelava Hrvoje Šimičević Iva Borković Goran Borković Maša Jerin Boris Postnikov Sanja Sarnavka Sergej Županić Marijana Matković Branimir Zekić Andrea Milat Hrvoje Jurić Tamara Opačić Dijana Pribačić Jurić Jerko Bakotin Toni Gabrić Deana Knežević Petar Glodić Dragan Grozdanić Mirna Jasić Karla Horvat-Crnogaj Slavica Lukić Ilko Ćimić Ladislav Tomičić Tomislava Sila Petar Vidov Ana Benačić Vlado Bulić Maja Sever Stipe Ćurković Miljenka Buljević Vanja Pavlović Leonardo Kovačević Igor Ružić Lada Stipić Niseteo Goran Pavlić Gordan Bosanac Martin Beroš Nenad Unukić Barbara Matejčić Bojan Žižović Sanja Romić Ranka Radovinović Željana Buntić-Pejaković Marko Pogačar Darko Hodnik Vedrana Sunko Rade Dragojević Ljubica Letinić Ankica Čakardić Branimira Lazarin Margarita Perić Maja Grbić Olja Savičević Ivančević Srećko Horvat Srđan Dvornik Dario Grgić Jasmin Klarić Mašenjka Bačić Queer.hr Udruga za nezavisnu medijsku kulturu Kuća ljudskih prava

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Izdvojeno

Regionalni portali