MOŽE LI SE ZAGREB IZVUĆI IZ PONORA? / Ekonomski analitičar: 'Govore kako je nemoguće izbjeći poskupljenja usluga, ali problem je dublji...'

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

'Grad i Holding već nekoliko godina rade s velikim gubicima, sigurno će se u narednim danima i tjednima pokazati da nisu svi računi proknjiženi', upozorava Novotny

7.6.2021.
22:19
Patrik Macek/Pixsell
Play logo

Otkako je Tomislav Tomašević preuzeo vlast u Zagrebu,  govori se o financijskom ponoru  u kojem je metropolu ostavio njegov prethodnik, a da sigurno postoje i skriveni dugovi uvjeren je  ekonomski analitičar Damir Novotny.

"Grad i Holding već nekoliko godina rade s velikim gubicima i tu je gradonačelnik Tomašević u pravu. Sigurno će se u narednim danima i tjednima pokazati da nisu svi računi proknjiženi, da nisu sve obveze vidljive i da će se morati napraviti revizije proračuna i poslovnih knjiga Holdinga.", rekao je za N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako se nova vlast za sada nije o tome izjasnila, mnogi, uključujući i neke Bandićeve pročelnike,  ističu kako je nemoguće izbjeći poskupljenja usluga, no Novotny ističe kako je problem dublji i mora ga se dugoročno riješiti.

Prvi korak je osigurati likvidnost, što se kratkoročno može riješiti samo zaduživanjem.

'Holding je predstavljao vrstu zavoda za zapošljavanje'

"Da, nema drugog izbora. Problemi manjkova kratkoročno se moraju riješiti ne neplaćanjem računa, nego da se Holding zaduži kratkoročno kod banaka. Nažalost u srednjem roku trebaju ozbiljne mjere restrukturiranja gradskih financija. Holding i Zagreb imaju dovoljno imovine, nekoliko puta više imovine nego obveza i ona je beskorisna. Banke će rado kratkoročno financirati grad Zagreb jer grad ima stabilne prihode već godinama, oko 7 milijardi kuna što je puno više od drugih gradova Jugoistočne Europe, ali manje od recimo Graza i Ljubljane. Grad ima kapitala za jednu trećinu ukupnih obveza.", rekao je, a naveo i dugoročno rješenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Holding je predimenzioniran, nisu dosad bili dovoljno efikasni. Predstavljali su vrstu zavoda za zapošljavanje, velik broj ljudi se zapošljavao i učinkovitost te dvije uprave nije bila na razini na kojoj je morala biti u usporedbi s Ljubljanom ili Grazom s kojima se možemo uspoređivati. Prvo treba osigurati likvidnost da se preuzete obveze mogu podmiriti", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Zagreb ima 18 milijardi kuna imovine'

Napominje također da Zagreb ima 18 milijardi kuna imovine koje može monetizirati te da postoji velika potreba ulaganja u komunalnu infrastrukturu: “Možda se 50 godina tu ništa nije dogodilo. Investicije moraju biti planirane da se gubici smanje. To bi trebao biti prioritet.".

Kaže da je dovoljno nekoliko mjeseci da revizija utvrdi početno stanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Preporuka je da gradonačelnik ne gubi vrijeme na tome što se dogodilo jučer, da parafraziram “nema starijih novina od jučeračnjih novina”. Ono što se dogodilo, dogodilo se. Što se tiče prireza, on se može sniziti, ali treba računati na to da onda građani moraju izabrati hoće li imati kvalitetne usluge, a one se moraju platiti. Osnovna poruka Zagrebu i novoj upravi – nema besplatnog ručka, ništa nije besplatno", zaključuje.

Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
default_cta
Elon Musk show
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
default_cta
Britain's Got Talent
Tri sestre
Play logo